top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Autisme - vrouwen op het spectrum – Clara Törnvall

Bij het zien van de cover werd al gelijk mijn autisme gewekt. Eindelijk een boek over vrouwen met autisme! Van Wereld van autisme en Volt uitgevers kreeg ik de kans het boek te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789021471105 | 04 april 2023 | 240 pagina's | Uitgeverij Volt | Prijs €24,50


Voor het lezen:

Eindelijk een boek dat gericht is op vrouwen met autisme. Aangezien hiervan nog maar weinig boeken beschikbaar zijn, is mijn interesse dan ook direct gewekt. De prachtige en uitnodigende cover weet gelijk mijn aandacht te trekken. Het beeld van een vrouwelijk silhouet dat prachtig is opgebouwd met patronen en sprekende kleuren is mooi. Zeker hoe dat de typografie van de titel helemaal in het beeld opgaat en daarbij toch enorm goed leesbaar is. Ik ben enorm benieuwd naar de inzichten van Clara Törnvall en wat zij in de geschiedenis terugvindt over vrouwen met autisme.

 

Het verhaal:

Autisme is tot in de jaren tachtig gezien als iets voor uitsluitend jongens en mannen. Toch zijn er altijd al vrouwen met autisme geweest. Aan de hand van haar eigen kader als autismediagnose gaat Clara Törnvall terug in de geschiedenis.

Ze bekijkt verschillende culturen, mythen en beroepsgebieden. Wie waren zij en hoe zagen zij de wereld?

 

Mijn ervaring:

Het verhaal begint met een persoonlijke inleiding van Clara Törnvall zelf en hoe haar diagnose werd gesteld en aan welke kaders binnen het autismespectrum ze voldoet. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat autisme voor haar betekent en wat haar kijk is op de wereld. Het valt me direct op dat ze helder, vlot en vrij krachtig schrijft, waardoor het boek prettig leest.


Vervolgens legt ze ook dingen uit over de werking van het brein bij iemand met autisme, vooral dit gedeelte vind ik persoonlijk erg interessant en leerzaam. Maar ook de ontdekking naar het stellen van de diagnose van autisme komt aan bod, hierbij laat ze duidelijk zien hoe het verschil wordt gemaakt tussen man en vrouw en vrouwen onopgemerkt bleven.


De hoofdstukken zijn opgebouwd uit struikelblokken waar mensen met autisme tegenaan lopen. In deze hoofdstukken haalt Clara voorbeelden aan van vrouwen uit het verleden en heden die hier tegenaan liepen en op welke manier ze hierin problemen ondervonden. Ook enkele artsen en psychologen komen aan bod die het verhaal wetenschappelijk verder ondersteunen. Hierdoor krijgt het boek ook een sterk fundament.


Autisme - vrouwen op het spectrum, is een helder, leerzaam en interessant boek dat me veel nieuwe inzichten heeft gegeven. Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken van probleemgebieden waar mensen met autisme tegenaan lopen. In deze hoofdstukken weet Clara Törnvall een mooie en sterke combinatie te maken tussen persoonlijke verhalen, verhalen van vrouwen uit het verleden als wetenschappelijke onderbouwing van artsen en psychologen.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5
7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page