top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Hongerige geesten – Gabor Maté

Na het lezen van het eerdere boek 'Wanneer je lichaam nee zegt' was ik nieuwsgierig naar dit nieuwe boek van Gabor Maté!


Margreet de Vries en Ankhhermes enorm bedankt voor het recensie-exemplaar!

Nederlands | Paperback | 9789020218770 | Druk: 1 | maart 2022 | 448 pagina's | Uitgeverij Ankhhermes


Voor het lezen:

Het boek heeft een enorm aantrekkelijke cover en ligt in lijn met de eerdere boeken van Gabor Maté waardoor er een mooie serie ontstaat van al zijn boeken. Het is een prachtige eenvoudige cover die door de eenvoud een aantrekkingskracht uitstraalt. Ditmaal is gekozen voor groen als themakleur, met daarbij een lijnillustratie van 2 gezichten. Daarnaast heb ik ook de documentaire van Gabor Maté gezien en nu ben ik erg nieuwsgierig naar zijn boek, hopelijk krijg ik nog meer mooie inzichten in de psychologie van verslaving.

 

Het verhaal:

We zijn allemaal diep van binnen hongerige geesten. We zijn op zoek naar verdoving en verlossing. Trauma en sociale ontwrichting en een gebrek aan zelfkennis leiden tot verslaving in vele vormen. Verslaving kent vele vormen van relatief onschadelijk zoals urenlang scrollen op de telefoon, 80-uur werken tot levensbedreigend, zoals een heroïneverslaafde. Verslaving in welke vorm dan ook is het gevolg van een psychische en spirituele leegte. Trauma, soms van generatie op generatie doorgegeven, speelt daarbij een grote rol. De meeste trauma’s lopen we op in onze jeugd, met alle gevolgen van dien op latere leeftijd: sociaal isolement en eenzaamheid, stress, angst en uiteindelijk dus die verslavende afhankelijkheid.

Gabor Maté pleit voor het helen van onze trauma's in plaats van de verslaving te bestrijden. We moeten leren voelen, onszelf durven aankijken en geen verlossing meer zoeken buiten onszelf.

Met vele praktijk voorbeelden, zijn eigen verslavingspatronen en de wetenschap toont Maté ons de bron van verslaving. Zelfinzicht en het openen van ons hart is de weg naar heling.

 

Mijn ervaring:

Het is een enorm interessant boek vol kennis en mooie inzichten.

Gabor Maté werkt als arts en heeft dagelijks te maken met verslaafden. Het boek begint met vele praktijkvoorbeelden, waarvan sommige behoorlijk schokkend zijn. Daarnaast zijn ook niet alle verhalen hoopgevend en hebben ze een mooi einde. Door dit heftige begin, had ik wat moeite om in het verhaal te komen. Wat hij hiermee wel duidelijk laat zien, is dat we allemaal mensen zijn, zoals jij en ik, die met hun eigen demonen uit het verleden vechten. Gabor Maté bespreekt ook zijn eigen verslaving, het dwangmatig kopen van klassieke muziek, hiermee laat hij je inzien dat ieder mens, soms de meest wanhopige manieren, zoekt om het lichaam en geest te reguleren en te ontsnappen aan ondragelijk leed of innerlijke onrust. Hij laat duidelijk zien wat een verslaving een mens kan bieden. Zo hebben verwaarloosde en onderdrukte kinderen later een grotere kans om verslaafd te raken.


Hij beschrijft enorm goed en duidelijk wat er precies gebeurd in het brein van iemand die verslaafd raakt. Deze wetenschappelijke kennis spreekt mij persoonlijk heel erg aan. Ik hou ervan om te weten hoe zoiets precies werkt en waarom. Hij bespreekt ook verschillende dierproeven die zijn uitgevoerd om een beter beeld te krijgen over verslaving. Vervolgens komen er vele verschillende soorten verslavingen aan bod die hij uitvoerig bespreekt.


Gelukkig komt ook het behandelen van een verslaving komt aan bod. Een echte werkzame behandeling vereist, volgens Gabor Maté, aanpak op meerdere niveaus, zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel als spiritueel. Er is geen behandelmethode die voor iedereen werkt, maar er moet worden afgestemd op de individuele persoon. Hij bekijkt zowel reguliere behandelmethodes, sjamanistische behandelmethodes, omgevingsvoorwaarde, harm reduction, maatschappelijke problemen etc. Hierdoor belicht hij duidelijk de verschillende facetten en spreekt hij een duidelijk oordeel uit over wat in zijn ogen wel en niet werkt.


Het is een enorm dik boek met een vrij klein lettertype en veel volle pagina's aan tekst. Daarnaast is het ook pittige kost, je moet echt je hoofd erbij houden tijdens het lezen van dit boek. Maar als je je hier doorheen weet te bijten, ontdek je echt een schat vol inzichten, informatie en kennis en is het echt een bijzonder een leerzaam boek.


Het is een boek dat heel leerzaam kan zijn voor mensen die zelf kampen met een verslaving of iemand in hun omgeving hebben die met een verslaving kampt. Ik weet namelijk zeker dat je hiermee meer bewustzijn zal krijgen. Daarnaast is het ook een boek dat ik zeker mensen kan adviseren die werken met verslaafden in de gezondheidszorg. Dit boek laat je ongetwijfeld anders naar een verslaafden kijken.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5
11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page