top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De verhalen van de mensen van de ambulance – Mariëtte Middelbeek

Van Uitgeverij Marmer kreeg ik de kans deze veelbelovende en uitnodigende omnibus te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789460684715 | 08 februari 2024 | 352 pagina's Uitgeverij Marmer | Prijs €19,99


Voor het lezen:

Ik kreeg van Uitgeverij Marmer de vraag of ik interesse had om de nieuwe omnibus van Mariëtte Middelbeek te lezen en te recenseren. Ik heb de andere delen uit deze serie nog niet gelezen, dus ik heb nog geen idee wat ik kan en mag verwachten. Wel heb ik al een roman van Mariëtte Middelbeek gelezen die me erg aansprak. Ik hoop daarom op vlotte, levendige en bijzondere verhalen.

 

Het verhaal:

De mensen van de ambulance zetten zich vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week in om iedereen in Nederland de zorg te verlenen aan wie dat nodig heeft. Deze verhalenbundel bevat verhalen van ambulanceverpleegkundigen, chauffeurs en meldkamercentralisten over wat ze meemaken tijdens hun werk. Het zijn uiteenlopende verhalen, van heftige reanimaties tot hartverwarmende patiënten, bizarre ongevallen en aangrijpende 112-gesprekken.

 

Mijn ervaring:

Deze omnibus bevat enorm veel uiteenlopende verhalen, die variëren van mooi, intrigerend, schokkend, aangrijpend, hartverscheurend tot bijna lachwekkend. Het zijn allemaal korte verhalen die hooguit een pagina of vijf lang zijn. Hierdoor kan je het boek op iedere pagina eigenlijk openslaan om een verhaal te lezen. Zeker doordat het allemaal losstaande verhalen zijn, kan je ook gemakkelijk dit boek tussendoor oppakken. Of je leest het boek gewoon van voor naar achter.


Mariëtte Middelbeek heeft een vlotte, levendige en redelijk luchtige manier van schrijven. Zeker doordat sommige verhalen erg heftig, schokkend en aangrijpend zijn, weten de verhalen je echt te raken. Mariëtte Middelbeek neemt in haar verhalen en gebeurtenissen ook mee wat het met de desbetreffende dienstverlener doet. Hiermee laat Mariëtte Middelbeek echt de menselijke kant zien van de dienstverleners en de heftige situaties die ze dagelijks meemaken. Toch weet Mariëtte de impact en heftigheid van de situaties en verhalen overtuigend te brengen, zonder dat het me als lezer compleet overrompeld. Ze weet enorm goed het juiste evenwicht hierin te vinden.


De verhalen zijn erg uiteenlopend en dat maakt deze omnibus echt tot een verrassende bundel. Daarbij volgen er ook verhalen van dienstverleners met verschillende functies, van meldkamercentralisten tot aan de ambulancemedewerkers zelf. Die variatie vind ik persoonlijk erg leuk, zeker omdat ik niet echt bekend was met wat deze mensen nu daadwerkelijk meemaken. Ik heb enorm veel respect en bewondering voor deze groep gekregen.


De verhalen van de mensen van de ambulance is een heerlijk dikke omnibus met heel veel verhalen. De verhalen zijn vlot, levendig en redelijk luchtig geschreven en zijn stuk voor stuk korte verhalen. De verhalen zijn erg uiteenlopend van mooi, intrigerend, schokkend, aangrijpend, hartverscheurend tot bijna lachwekkend. Ik heb door het lezen van deze omnibus veel bewondering gekregen voor deze groep dienstverleners. Erg mooi!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️


18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page