top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Jongbloed – Sasha Laurens

Deze veelbelovende lesbische vampieren young adult maakt me erg nieuwsgierig. Dutch Venture Publishing bedankt voor het recensie-exemplaar.

Nederlands | Paperback | 9789493265691 | maart 2024 | 382 pagina's Uitgeverij Dutch Venture Publishing | Prijs €18,95


Voor het lezen:

Deze nieuwe lesbian rep young adult die aansluit op fans van Vampire Diaries en dark academia weet me direct nieuwsgierig te maken. Het verhaal heeft echt een heerlijke young adult uitstraling. Op de cover zien we geïllustreerd verschillende tienermeisjes, één jongen en op de achtergrond een oud schoolgebouw. Het is het eerste boek van Sasha Laurens dat ik ga lezen, ik ben erg nieuwsgierig.

 

Het verhaal:

Kat Finn en haar moeder hebben een zwaar bestaan en proberen te leven onder de mensen zonder opgemerkt te worden. Hiervoor moeten ze Haema drinken, een dure synthetische bloedvervanger. Bijna de hele mensheid is inmiddels besmet met een virus dat dodelijk is voor vampieren. Kat kijkt niet uit naar een onsterfelijk leven waarin ze amper geld heeft en niet zichzelf kan zijn. Dan ontvangt ze een toelating tot Harcote. Een prestigieuze vampierenschool. Dit zal haar leven compleet veranderen.

Taylor Sanger is opgegroeid in de rijke vampierenwereld, maar wil zich niet langer schikken naar de conservatieve waarden. Ze is openlijk lesbisch. Nog twee jaar moet ze op Harcote voordat ze vrij is. Bij de start van het nieuwe schooljaar blijkt dat Kat haar nieuwe kamergenoot is. Ze schrikt enorm, want lang geleden waren ze beste vriendinnen.

Taylor stuit op een lichaam van een dode vampier en Kat doet schokkende ontdekkingen in het archief van school. Ze concluderen dat het duistere geheimen zijn op Harcote, die verbonden zijn aan de machtigste figuren van het vampierenrijk en het synthetische bloed waar ze allemaal afhankelijk van zijn.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal is een op en top dark queer fantasy / young adult verhaal. Sasha Laurens heeft een vrij vlotte en levendige schrijfstijl. Al had van mij soms het tempo ietsje hoger gemogen. Wel weet Sasha Laurens levendige en sterke dialogen neer te zetten die het YA verhaal helemaal tot leven brengt.


Sasha Laurens weet de personages Kat en Taylor enorm leuke, levendige, unieke wijze neer te zetten. Beide personages hebben een totaal andere persoonlijkheid waardoor je ze gemakkelijk uit elkaar kan houden. Ze zijn een mooie aanvulling op elkaar. Doordat het verhaal wisselt van perspectief tussen de twee personages weet Sasha Laurens ook een mooi spanningsveld tussen de twee te creëren. De andere leerlingen en leraren vormen een diverse aanvulling op de twee hoofdpersonages.


Het verhaal heeft een leuke high school verhaallijn, met de nodige tienerproblemen, (queer) romantiek en een heerlijk vampierenverhaal, ofwel een top combinatie. Doordat er verschillende elementen spelen in het verhaal en de wendingen en gebeurtenissen elkaar prettig opvolgen is het een boeiend en goed verhaal dat erg lekker leest. De opbouw naar het plot is goed en daarbij wist het verhaal me richting het einde een paar keer te verrassen.


Jongbloed is absoluut een aanrader voor young adult en vampieren liefhebbers. Het verhaal gaat net een tikkeltje buiten de standaard vampieren boeken door de queer twist. Het is een vrij vlot, levendig en leuk geschreven verhaal, dat door de hoeveelheid aan lijnen en gebeurtenissen je echt in zijn greep houdt. Erg leuk!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page