top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Met hart en ziel – Katarina Widholm

Ik kreeg van Boekerij ontving ik een recensie-exemplaar van dit prachtige en veelbelovende eerste deel van een nieuwe historische roman serie. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789022599648 | 16 januari 2024 | 416 pagina's Uitgeverij Boekerij | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Alleen al de cover weet me te overtuigen deze nieuwe historische roman serie te gaan ontdekken. Het is het eerste boek van Katarina Widholm dat ik ga lezen. Op de cover zien we een vrouw op een bankje aan de kade met op de achtergrond een stadsuitzicht. De ondertitel 'Stockholm 1937. Betty kan niet wachten haar geluk te beproeven in de grote stad als dienstmeisje van dokter Molander' maakt me erg nieuwsgierig naar deze Betty en haar verhaal.

 

Het verhaal:

Stockholm, 1937. Betty is zeventien jaar en besluit haar geluk te beproeven in de grote stad. Ze krijgt een baan als dienstmeisje bij het gezin van dokter Molander. Met de trein reist ze naar Stockholm, waar ze Martin Fischer ontmoet. Deze hoogopgeleide jongeman van Joodse afkomst doceert literatuur. Het duurt dan niet lang voordat ze door hun gedeelde passie voor boeken met elkaar bevriend raken. Ze beloven elkaar te schrijven.

Het leven als dienstmeisje valt Betty zwaar. Het is hard werken voor de vriendelijke dokter en de niet al te hartelijke vrouw, die vastbesloten is Betty het leven zuur te mkane. Gelukkig vindt Betty in Stockholm snel haar draai. Haar contact met Martin biedt haar afleiding en groeit al snel uit tot meer een boekbespreking. De dreiging van de Tweede Wereldoorlog nadert, en op een dag stopt de correspondentie van Martin abrupt. Wat Betty ook probeert, Martin kan ze niet vinden. Wanneer Betty dan ook nog stuit op een geheim in het huis van de dokter wordt haar hele leven plotsklaps overhoop gegooid.

 

Mijn ervaring:

Katarina Widholm heeft een levendige, vlotte en erg natuurlijke manier van schrijven. Ze weet het verhaal zo neer te zetten dat het erg waarheidsgetrouw en realistisch op je overkomt. Hierdoor weten bepaalde wendingen en gebeurtenissen in het verhaal je echt te raken en te grijpen, waardoor het een erg meeslepend en intrigerend verhaal wordt.


Het verhaal volgt de zeventienjarige Betty, die besluit haar moeder en broertjes en zusje te verlaten om in de grote stad te gaan werken. Doordat je Betty volgt op haar reis naar een nieuw avontuur worden de personages op hele natuurlijke wijze in het verhaal geïntroduceerd. Daarbij weet Katarina Widholm niet enkel het personage sterk en realistisch neer te zetten, ook de tijdsbeschrijving en omgeving wordt met veel aandacht, detail en gevoel neergezet zonder dat het verhaal zijn kracht en tempo verliest. Naast Betty weet Katarina Widholm de andere personages erg uiteenlopend, divers en goed neer te zetten.


Het verhaal heeft een prachtige opbouw. Het verhaal zit goed doordacht in elkaar. Ook het gebruik van de tijdsperiode, de gebruiken, standen, mensenrechten, en de invloed van de opkomst van de Tweede Wereldoorlog wordt op realistische wijze in de verhaallijn verwerkt. Het verhaal van Betty weet me echt te pakken en ik kan het dan ook niet loslaten, waardoor ik het in één avond moest uitlezen. Wel heeft het verhaal een open einde waardoor ik nu met smacht wacht op deel twee.


Met hart en ziel is een ijzersterke debuutroman van Katarina Widholm. Ze heeft een hele natuurlijke, realistische en waarheidsgetrouwe schrijfstijl, waardoor het verhaal echt bij je binnen komt. Daarbij leest het verhaal erg fijn en vlot. Ze heeft Betty met veel gevoel en aandacht neergezet en weet ook de situatie van vrouwen in de jaren dertig en de dreiging van de Tweede Wereldoorlog op indrukwekkende wijze in de verhaallijn te verwerken. Ik kan niet wachten op het vervolg. 

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page