top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Niets is waar – Lisa Jewell

Eindelijk kan ik dan gaan genieten deze spannende en veelbelovende thriller! A.W. Bruna bedankt voor het recensie-exemplaar!

Nederlands | Paperback | 9789400516977 | 15 januari 2024 | 352 pagina's A.W. Bruna Uitgevers | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Na het lezen van het vorige boek van Lisa Jewell wilde ik meer van haar ontdekken. Nu dit nieuwste boek van haar verscheen, was ik A.W. Bruna dan ook ontzettend dankbaar dat ik het boek mag lezen en recenseren. Ik heb na het lezen van het vorige boek hoge verwachtingen, aangezien ik dat boek erg goed vond. De covers sluiten prachtig op elkaar aan, waardoor de cover zonder enige twijfel herkenbaar is als een van Lisa Jewells boeken.

 

Het verhaal:

Josie Fait is samen met haar man uit eten ter ere van haar vijfenveertigste verjaardag als ze daar podcastmaker Alix Summer ontmoet die tegelijkertijd haar vijfenveertigste verjaardag viert. Een paar dagen later lopen de twee vrouwen elkaar weer tegen het lijf, voor de school van de kinderen van Alix. Josie heeft inmiddels naar haar podcast geluisterd en denkt dat ze een interessant verhaal voor Alix heeft. Ze staat, zoals ze het zelf beschrijft, op een belangrijk kruispunt in haar leven. Alix stelt voor om een proef interview te doen, waaruit al snel blijkt dat Josie een gecompliceerd en moeilijk leven leidt. Ze geeft Alix een ongemakkelijk gevoel, maar haar nieuwsgierigheid naar deze vrouw wint het. Langzaam ontdekt Alix welke duistere geheimen er in het leven van Josie schuil gaan. Als Josie eenmaal echt haar leven is binnen gedrongen, begint Alix zich pas af te vragen: Wie is Josie Fair werkelijk? Wat heeft ze gedaan?

 

Mijn ervaring:

Het verhaal begint met een merkwaardig en vreemd proloog, dat me nieuwsgierig maakt naar het hele verhaal dat hierbij hoort. Vervolgens volgt een hoofdstuk van Netflix met de aankondiging van een podcast in een documentaire die een huiveringwekkende en schokkende tekst geeft over de inhoud van deze podcast. Nu wil ik helemaal dolgraag het verhaal lezen.

Lisa Jewell heeft een hele unieke, vlotte en levendige schrijfstijl en met name haar manier waarop ze de diverse personages weet neer te zetten, waardoor ze geslepen, uniek en divers zijn is erg sterk. Ook weet Lisa Jewell erg goed een gevoel, stemming en spanningsveld in het verhaal te brengen, die me als lezer echt weet te pakken.


Het verhaal vervolgt zich op chronologische volgorde waarbij bepaalde dagen en tijden uitvoerig worden beschreven. Tussendoor volgen er fragmenten uit de podcast. Hierdoor kent het verhaal een sterke en goede opbouw en krijg je als lezer gedurende het verhaal steeds meer puzzelstukjes die op zijn plek vallen.

De geweldige, sterke en unheimische verhaallijn die het verhaal beschrijft tussen Josie en Alix weet me echt te pakken. Lisa Jewell weet de personages enorm goed en met gevoel neer te zetten en daarbij weet ze in de verhaallijn een erg sterk spanningsveld te creëren. Zeker doordat verschillende personages in het verhaal heel verschillende beschrijvingen hebben op de gebeurtenissen, zorgt ervoor dat je als lezer ook lang in twijfel blijft over hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit.


Niets is waar is een originele, bijzondere en sterke thriller die me echt wist te pakken. Lisa Jewell heeft de geslepen personages erg goed neergezet en weet enorm goed een spanningsveld en gevoel in het verhaal te brengen die je in je greep houdt. Daarbij zitten er verrassende wendingen in het verhaal. Weer een heerlijke pageturner van Lisa Jewell, die echt een aanrader is.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page