top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Afwijkend en toch zo gewoon – Sarah Morton

Ik kreeg dit boek via Wereld van Autisme om te lezen en te recenseren van Sarah Morton. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789492079664 | 25 november 2022 | 278 pagina's Uitgeverij Artscience | Prijs €27,50


Voor het lezen:

Ik kreeg van Wereld van Autisme de kans om deze autobiografie van Sarah Morton te lezen en te recenseren. Dank je wel. Ik ken Sarah Morton nog niet, maar ik ben enorm nieuwsgierig naar haar biografische verhaal over en met haar autisme en hoe dat haar leven en belevingswereld beïnvloed heeft. Op de cover zien we een jeugdfoto van Sarah die en profil genomen is en haar gezicht voor een deel getoond is. De titel en haar naam zijn in een contrasterende en afwijkende kleur weergegeven die daardoor het "afwijkende" benadrukken. Ik ben erg nieuwsgierig.

 

Het verhaal:

Sarah ondervindt haar hele leven al problemen om zich sociaal goed te uiten, maar dingen opmerken kan ze als de beste. In haar prille jeugd heeft Sarah het idee dat ze een gewoon, enkel wat eigenzinnig kind is. In haar omgeving wordt haar afwijkende gedrag wel snel waargenomen. Ze krijgt dan ook al op jonge leeftijd de diagnose autisme, maar in plaats van dat dit haar hielp en ondersteunde, werkte het voor Sarah averechts. Basisscholen weigeren haar nu ze een etiket bevat. Hierdoor belandt ze op haar twaalfde op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Door de jaren heen ervaart Sarah steeds meer de negatieve blik op hoe de buitenwereld tegen haar etiket aankijkt. Ze ervaart dat zelfs beroepskrachten haar zien als een probleemgeval die geen toekomst heeft...

 

Mijn ervaring:

Het verhaal van Sarah Morton is een erg uitgebreid en volledig verhaal vanaf haar geboorte tot en met haar 21ste. Door de hoofdstukken heen geeft ze op gefragmenteerde wijze een inkijk in haar leven en de gebeurtenissen die ze door deze jaren heen beleefde. Ze schrijft het verhaal vanuit haar eigen standpunt, waardoor je een goede kijk krijgt op haar ervaringen en beleving op de gebeurtenissen door de jaren heen.


Wat ik wel direct opmerk is dat Sarah Morton hierin niet enorm op haar gevoel en emoties duikt, maar in de gebeurtenissen erg in de oppervlakte blijft wat deze wendingen, gebeurtenissen en soms ook traumatische wendingen met haar deden. Toch weet ze op openhartige en kwetsbare wijze haar hele levensverhaal te verwoorden. Zeker omdat ze in haar leven enorm heftige en schokkende dingen meemaakte, vind ik het knap dat ze dit zo allemaal in beeld durft te brengen en weet te verwoorden.


Met haar verhaal geeft Sarah Morton een volledig beeld over haar leven, de beperkingen en struikelblokken en onbegrip die ze gedurende haar levensjaren ervaarde. Zowel thuis, haar familie, op sociaal gebied met vrienden, maar ook de verschillende scholen, de hulpverleners waarbij ze enorm veel onbegrip ervaarde en het opbouwen van haar volwassen leven en het staan op eigen benen. Het is een schokkend verhaal, hoe iemand met autisme dit mee moet maken.


Afwijkend maar toch zo gewoon is een uitgebreide autobiografie, waarin Sarah Morton op gefragmenteerde wijze een inkijk geeft over haar leven vanaf haar geboorte tot en met haar eenentwintigste. Het is een schokkend en veelal verdrietig verhaal over de obstakels, struikelblokken en de manier waarop de buitenwereld afwijzend reageerde op het labeltje van Sarah. Toch vind ik het bijzonder hoe ze haar verhaal zo open en kwetsbaar durft te delen.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5

4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page