top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Au, 't is me een stoornis – Maaike Haaiveld

Ik kreeg dit boek via Wereld van Autisme om te lezen en te recenseren van Maaike Haaiveld. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789464687330 | 02 juni 2023 | 234 pagina's Uitgeverij Boekscout | Prijs €22,50


Voor het lezen:

Via Sylvana van Wereld van Autisme kreeg ik een recensie-exemplaar van het boek van Maaike Haaiveld toegestuurd om te lezen en te recenseren. Ik ken Maaike nog niet, dus ik ben erg nieuwsgierig naar haar verhaal en ervaringen met autisme en een angststoornis. Ik vind de titel van het boek enorm leuk en creatief. De cover is wat minder uitnodigend en sprekend vind ik persoonlijk. Op de voorzijde zien we een foto van een klein jongetje op een mozaïeken bankje. Rondom de foto dwalen nog wat mozaïek stukjes uit de foto. Ik ben erg benieuwd naar het verhaal van Maaike.

 

Het verhaal:

Fernando en Maaike krijgen hun eerste kind en voelen zich, zoals de meeste ouders zich voelen, onthand. Alles is nieuw en ze hebben hun handen vol aan hun zoontje, die ze Edwin hebben genoemd. Fernando ziet niet zo snel dat er iets aan de hand lijkt te zijn, Maaike is in dat opzicht wat oplettender. Het zijn de kleine dingen waarover Maaike zich zorgen maakt, maar toch voelt het anders. Gelukkig staat ze hierin niet alleen. Maaike kampt zelf ook met een angststoornis en depressiviteit, wat het opvoeden van hun zoon er niet gemakkelijker op maakt. Haar zorgen, belevenissen en momenten worden samen verweven in het verhaal van Maaike.

 

Mijn ervaring:

Het persoonlijke verhaal van Maaike Haaiveld is een verzameling van fragmenten uit haar dagboek door de jaren heen waarin ze hun zoon Edwin kregen, waarin ze schrijft over haar dagelijkse belevenissen, momenten en haar zorgen. Het verhaal begint in 2000 waarin ze schrijft over haar zwangerschap. Het verhaal met de dagboekfragmenten start vanaf 2001 en loopt door tot 2011, waardoor we een kijk krijgen in het privéleven van Maaike over 10 jaar.

Maaike Haaiveld schrijft verhalend, waarbij ze echt schrijft vanuit haar belevingen en ervaringen gedurende de dagen. Ieder fragment wordt dan ook gedateerd met een datum en volgen op chronologische volgorden. De stukjes zijn niet erg lang en geven iedere keer een kijk op de gebeurtenissen, ervaringen en gevoelens van Maaike die dag. De ene keer is het wat uitgebreider dan de andere keer, maar over het algemeen zijn het hele korte fragmenten. Daarbij schrijft ze veelal over het gedrag van Edwin gedurende zijn jaren waarin hij van baby opgroeit tot een tienjarig kind. Maaike weet hierin op mooie wijze zich op kleine details en gebeurtenissen te richten. Daarbij krijgen we ook ineens een inkijkje hoe het voor Maaike is om met een Spaanse man in Spanje te wonen als Nederlandse. Ook de twist van Edwin die met de Spaanse en Nederlandse taal worstelt is erg leuk.


Au, 't is me een stoornis is een verslag van dagboek fragmenten die maaike Haaiveld schreef gedurende de tien jaar waarin haar zoontje Edwin opgroeide. Ze schrijft op verhalende wijze over haar dagelijkse ervaringen, gebeurtenissen en gevoelens gedurende deze jaren. Hierdoor krijg je een bijzondere kijk hoe Maaike het ervaart om een kind te hebben met een autisme en een angststoornis, ook schrijft ze over haar eigen angststoornis en depressiviteit.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page