top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Bureau speurneus en de boekenmaffia – Jozua Douglas

Het boek werd getipt tijdens de kinderboeken week, waardoor dat ik enorm nieuwsgierig was geworden naar dit kinderboek.

Nederlands | Hardcover | 9789026156496 | Druk: 1 | september 2021 | 256 pagina's | Uitgeverij de Fontein Jeugd


Beschrijving:

Er is een misdaad gepleegd en het lichaam van meneer Beschuit, die werkzaam is in de bibliotheek is gevonden. Wanneer Meneer De Bruin dit in de krank leest, wil hij dat zijn zoon Lev dit oplost en beroemd wordt. Maar Lev ziet dit helemaal niet zitten.

Meneer De Bruin start bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. op, ofwel Sublieme Puike En Uitmuntende Resultaten Na Echt Uitstekend Speurwerk. Meneer De Bruin is van plan om samen met zijn zoon Lev de moord op te lossen.

De politie verdenkt Sjaak Schreef die samen met meneer Beschuit in de bibliotheek werkt. Er wordt ook een boekensteun vermist, maar er is niet voldoende bewijs om hem te arresteren.

Meneer De Bruin denkt dat Sjaak Schreef onschuldig is en wil dit bewijzen. Meneer De Bruin weet zich hier alleen zo mee in de nesten te werken dat hij zelf verdachte wordt van de zaak.

Dan heeft Lev geen andere keuze dan toch in actie te komen. Gelukkig willen zijn vrienden Yara Hugo maar al te graag helpen.


De humoristische illustraties in Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia zijn gemaakt door Geert Gratama.

 

Voor het lezen:

De cover is voorzien van een enorme sfeervolle en sprekende illustratie van Geert Gratama. Op de cover zien we een illustratie van een bibliothecaris met een stapel boeken in zijn handen. Hij staat zelf in het donkere duistere stuk, waarbij op de achtergrond een vrolijke kleurrijke bibliotheek te zien is. Vanuit de boekenkast zie je 3 kinderhoofdjes naar de man gluren, zonder dat hij dat in de gaten heeft. Verder is alleen de naam van de schrijver en de titel te zien op de cover.


Tijdens het lezen:

Je zit gelijk door het spannende begin, het nieuws met de moord dat je gelijk helemaal in het verhaal zit. Daarnaast is ook het verhaal binnen prachtig geïllustreerd met tekeningen van Geert.


Conclusie:

Wat een onwijs leuk, spannend en humoristisch jeugdboek is dit. Het verhaal begint gelijk met een hele spannende ontdekking. Hierdoor word je gelijk het verhaal ingetrokken.

De verhaallijn is echt heel sterk opgebouwd en door de humoristische voorvallen wordt het onderwerp ook niet te zwaar.


De personages zijn enorm krachtig uitgewerkt, ze hebben allemaal een hele eigen manier van doen en praten waardoor je de karakters gemakkelijk uit elkaar kan houden. Door de verschillende persoonlijkheden vormen Lev, Yara en Hugo ook een heel leuk vriendenteam.


Het vorige deel van deze serie heb ik nog niet gelezen, maar die staat nu zeker op mijn verlanglijstje. Ik raad het boek dan ook met dikke stip aan voor iedereen die graag spannende, humoristische jeugdboeken leest.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️


4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page