top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Dagboek van een krijger – Mandy Dinse

Een boek dat ik kreeg om te lezen en te recenseren voor Wereld van autisme.

Nederlands | Paperback | 9789464686067 | 180 pagina's | Prijs 21,50


Voor het lezen:

Ik kreeg dit boek opgestuurd van Mandy om te lezen en te recenseren voor de wereld van autisme. Ik kende Mandy en haar verhaal nog helemaal niet. Dus ik heb geen enkel idee wat ik kan verwachten. Wel zorgt de flaptekst voor enige waarschuwing dat dit weleens een heftig en aangrijpend verhaal zal zijn om te gaan lezen. Ik ben enorm benieuwd.

 

Het verhaal:

Mandy maakt in de eerste vierentwintig jaar van haar leven de nodige traumatische gebeurtenissen mee. Zo heeft ze zestien jaar veel geweld gekend, dat haar voor het leven getekend heeft. Ook kwam ze jarenlang in aanraking met seksueel misbruik, mishandelingen, verwaarlozing en pesten. Mandy krijgt een zware depressie en dat leidt tot zelfbeschadiging en vele zelfmoordpogingen. Op haar zestiende kwam ze bij een maatschappelijk werker die haar doorverwees naar de GGZ. Het dagboek bevat een verzameling van fragmenten en herinneringen van de afgelopen tien jaar uit het leven van Mandy, ook vertelt ze openhartig over de laatste twee jaar van haar behandeling en de late diagnose autisme.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal bestaat uit een verzameling van herinneringen en gebeurtenissen uit de afgelopen tien jaar van Mandy. Het boek is een verzameling korte verhalen en gedachten die samen haar verhaal vertellen. Over het algemeen zijn de stukken heftig, aangrijpend en soms zelfs schokkend. De gedachten en herinneringen heeft ze krachtig op papier weten te zetten. Toch is het niet een boek waar je even snel en vlot doorheen leest. Dit komt vooral door de inhoud van de teksten.


De herinneringen en gedachten zijn uiteenlopend van de traumatische gebeurtenissen in haar jeugd, haar huwelijk, de geboorte van haar dochter en alle verschillende behandelingen en begeleiding die Mandy door het afgelopen jaar kreeg en ook vooral niet kreeg. Het is heftig om te lezen dat in bepaalde situaties Mandy niet de steun en hulp kreeg die ze enorm hard nodig had.


Pas het laatste stuk van het boek gaat over de ontdekking dat er misschien ook autisme zou kunnen spelen en de onderzoeken en hulp die Mandy daarna heeft mogen krijgen. Ik ben ook blij om tegen het einde te lezen, dat het langzamerhand wat beter met Mandy lijkt te gaan.


Dagboek van een krijger is een verzameling van gedachten en herinneringen van de afgelopen tien jaar uit het leven van Mandy. Ze maakte een hoop heftige dingen mee die ze openhartig deelde. In het boek staat niet enkel haar autisme centraal, maar ook borderline, PTSS, zelfverwonding, depressie en andere psychische stoornissen. Het is een bijzonder openhartig, intens en aangrijpend verhaal.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️

6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page