top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De blik van Medusa - Natalie Haynes

Ik kreeg dit boek als recensie-exemplaar van Uitgeverij Meulenhoff. Met mijn liefde voor mythologie ben ik onwijs benieuwd naar deze roman. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789029097550 | 14 februari 2023 | 336 pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Door de bijzondere en opvallende cover werd mijn aandacht in eerste instantie getrokken. De zwarte cover met het turquoise en oranje van een schreeuwende vrouw met slangen weten gelijk de aandacht te trekken. Het vooruit exemplaar heeft een iets andere cover dan de cover voor de verkoop, waarop de titel van het boek wel op de voorzijde te lezen is. Aangezien ik interesse heb in mythologie ben ik erg nieuwsgierig naar deze roman en de vertelling van het verhaal van Medusa. De schrijfster Natalie Haynes is voor mij een nieuwe kennismaking.

 

Het verhaal:

Een ontroerende en speelse hervertelling van het verhaal van Medusa. Medusa is de enige sterfelijke dochter in de familie van Gorgonen. Ze groeit geïsoleerd van anderen op met haar twee zussen, maar al snel beseft ze dat ze de enige is die verandering ondergaat en kwetsbaar is.

God en heersen Poseidon, begaat een onvergeeflijke misdaad. In plaats van wraak op Poseidon, neemt de godin wraak op de onschuldige Medusa. Medusa transformeert. Haar haren worden slangen en met haar blik is dodelijk en verandert ieder levend in steen. Medusa leeft een gedoemd leven in het duister. Totdat Perseus begint aan een queeste om het hoofd van een van de Gorgonen te pakken te krijgen in ruil om zijn moeder te beschermen tegen een gedwongen huwelijk.

 

Mijn ervaring:

Het is ongetwijfeld een originele hervertelling van het verhaal van Medusa. Maar met haar komen in het verhaal ook vele andere Goden, halfgoden en stervelingen aan bod. Natalie Haynes heeft een vlotte en krachtige schrijfstijl. Wel moest ik even wennen aan de manier waarop het verhaal geschreven is. Het verhaal is geschreven vanuit een vertelperspectief en wisselt per hoofdstuk van een andere God. Hierdoor merkte ik dat het wel constant schakelen was, want wie was ook alweer wie van de goden. Wel heeft het verhaal een hele interessante en bijzondere verhaallijn die allemaal uiteindelijk leiden naar het verhaal over Medusa.


Doordat het verhaal per hoofdstuk een vertelperspectief bevat van een ander personage, krijg je een brede kijk op de gehele verhaallijn. Wel had ik het persoonlijk denk ik nog interessanter gevonden om meer over het personage Medusa te weten te komen en had deze voor mij wat verder uitgediept mogen worden. De verhaallijn was origineel en bijzonder en weet constant vragen op te roepen. Zeker wanneer je weer van personage wisselt, duurt het weer even voordat het antwoord volgt. Dit zorgt ervoor dat je het verhaal door wil blijven lezen.


Het is zeker een bijzondere, originele en goede hervertelling van het verhaal van Medusa. Doordat je gedurende de verhaallijn constant per hoofdstuk wisselt van personage krijg je een brede kijk op de verhaallijn, maar mist voor mij persoonlijk wel de diepgang in het personage Medusa, waar het verhaal wel om draait. Wat ik toch wel jammer vond. Toch is deze roman zeker een mooie aanrader als je van mythologie houdt.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️
2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page