top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De gouden lepel – Jessa Maxwell

Deze veelbelovende cosy crime/thriller lag al enige tijd op mij te wachten...

Nederlands | Paperback | 9789021035956 | 11 april 2023 | 288 pagina's Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | Prijs €21,99


Voor het lezen:

Deze cosy crime/thriller, waarvan ik al zo vaak gehoord had dat hij zo goed was, lag al enige tijd klaar om gelezen te worden. Het moment is eindelijk daar. Ik heb hoge verwachtingen van het boek, ook al heb ik nog niet eerder een boek van Jessa Maxwell gelezen. De donkerblauwe cover met de gouden lepel, waarbij aan de bovenzijde een landhuis te zien is en over de lepel zelf een druppel bloed loopt, is een fascinerend beeld. De typografie vormt samen met de lepel een sterk beeld.

 

Het verhaal:

Het tiende seizoen van de populaire bakwedstrijd Bake Week gaat van start vanaf het gotische landgoed van de presentator en oprichter van de show, de beroemde chef-kok Betsy Martin. De show gaat van start met zes deelnemers die in de loop van vijf dagen hun culinaire talenten gaan tonen. Betsy vecht over de controle van de show want dit jaar heeft ze voor het eerst een co-presentator, Archie Morris. Wanneer de wedstrijd van start gaat gaan er dingen mis. Eerst is er slechts sabotage, maar dan gaat er iemand dood en is plotseling iedereen een verdachte...

 

Mijn ervaring:

Het verhaal begint met een proloog die geschreven is vanuit Betsy. Deze heftige scène weet direct mijn nieuwsgierigheid te triggeren en ik wil niets liever, dan weten hoe Betsy op dit punt in het verhaal is beland. Dan wisselt het verhaal naar twee weken eerder, waarin we een persbericht lezen over de inhoud van het programma van de bakwedstrijd en worden alle zes de deelnemers vrij kort geïntroduceerd. Waardoor je als lezer op leuke wijze alle personages in het verhaal leert kennen en iets weet over hun achtergrond. Vervolgens switchen we nog eens vier dagen terug in de tijd en lezen we hoe verschillende deelnemers het nieuws kregen dat ze deel mochten nemen aan het programma. Dan start het bakprogramma en volgt het verhaal op chronologische volgorde. Jessa Maxwell heeft enigszins de schrijfstijl die je bij een roman verwacht. Ze schrijft heel levendig en vlot en weet de verschillende personages goed neer te zetten en een mooie sfeer en setting in het verhaal te brengen. Het verhaal wisselt per hoofdstuk van personage en dus van perspectief. Hierdoor krijg je een brede kijk op de verhaallijn en leer je de verschillende personages en hun drijfveren beter kennen. Het verhaal heeft een bijzondere opbouw, omdat op de voorzijde vermeld stond dat het om een thriller ging, miste ik dat lange tijd in de verhaallijn. Het voelde meer als een roman met wat sabotage, wrijving en afgunst van de personages naar elkaar dan dat het verhaal echt een thriller gevoel gaf. Toch wist het verhaal me te pakken en te vermaken. Pas tegen 3/4e van het boek nam de verhaallijn echt een twist en kwam ineens de spanning er goed in. Dit was erg verrassend en de twist was goed en sterk bedacht. Eigenlijk toen kwam voor mij het verhaal op volle sterkte en wist het verhaal me keer op keer te verrassen door de geweldige wendingen die het nam. Geweldig. Zeker met het onverwachte plot en de epilogen die hierop volgden zorgde ervoor dat ik flabbergasted was. De gouden lepel was een enorm leuk, origineel en ook mega verrassend verhaal. Het verhaal gaf me lange tijd een roman gevoel en ineens kwamen de spanning en de meest geniale twisten in de verhaallijn. Daardoor werd ik aangenaam verrast. Het boek wist me echt te pakken, daarbij las het ongelofelijk vlot en lekker. Echt een aanrader!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page