top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De kleermaakster van Parijs – Georgia Kaufmann

Ik ontving van A.W. Bruna een recensie-exemplaar van deze prachtige en veelbelovende feelgood. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789400516519 | 09 april 2024 | 480 pagina's Uitgeverij A.W. Bruna | Prijs €20,99


Voor het lezen:

Alleen al de super opvallende en vrolijke paarse cover laten je direct even stoppen om beter te kijken naar de prachtige omslag. Op de cover zien we een prachtige illustratie van een schaar in een Eiffeltoren vorm met daar rond omheen klosjes garen, naalden, brieven en bloemen. De titel is op passende wijze in het beeld verwerkt.

 

Het verhaal:

Rosa Kusstatscher is een ster. Met haar talent en doorzettingsvermogen heeft ze een mode-imperium weten op te bouwen. Ze heeft klasse en een enorm gevoel voor stijl. Toch, nu het meest belangrijke moment van haar leven is aangebroken, laat haar zelfverzekerdheid haar in de steek. Waarom twijfelt ze nu over de juiste jurk, lippenstift en schoenen? Rosa vertelt een ongelofelijk verhaal. Het verhaal begint bij een arm plattelandsmeisje uit de Italiaanse bergen. Ze vertelt over de nazi-bezetting en haar vlucht. Ze vindt hoop en verdriet in Zwitserland en glamour en liefde in Parijs. Ze ervaart ambitie en verlies in Rio de Janeiro en vindt hoop en zelfontplooiing in New York. Rosa is haar hele leven op de vlucht, maar nu wil ze niet langer vluchten.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal is enorm vlot, levendig en met veel sfeer en gevoel geschreven, hierdoor had Georgia Kaufmann me dan ook erg snel te pakken en wist ze me gelijk het bijzondere, originele en meeslepende verhaal in te trekken.


Het verhaal begint met een oudere Rosa Kusstatscher die zich ergens voor klaarmaakt maar niet weet hoe ze zich moet kleden en overal over twijfelt. Dit is voor de succesvolle en ambitieuze Rosa iets heel unieks. Dan ontvouwt ze haar hele levensverhaal, waarbij ze het verhaal begint met haar leven als arm plattelandsmeisje in de Italiaanse bergen. Het personage van Rosa is met veel gevoel, aandacht en finesse neergezet. Het personage gaat onder je huid zitten waardoor je meegaat in haar aangrijpende, heftige en bijzondere levensverhaal. Het is een realistisch personage, waarbij ze ook openlijk spreekt over de vele verkeerde keuzes en beslissingen die ze in haar leven maakt. Ook de andere personages zijn divers, uniek, uitgesproken en uiteenlopend. Ook het personage Jim wist zonder twijfel mijn hart te veroveren.


Het verhaal heeft een originele, meeslepende en aangrijpende verhaallijn. We lezen het levensverhaal van Rosa Kusstatscher die in het leven een hoop heftige, aangrijpende, mooie, ontroerende en verdrietige dingen meemaakt. Op alle plekken waar Rosa Kusstatscher in haar leven verkeert, ondervindt ze tegenstellingen aan gebeurtenissen en wendingen die haar leven neemt. Zo vindt ze hoop en verdriet in Zwitserland en ambitie en verlies in Rio de Janeiro. Toch komt ze zichzelf uiteindelijk op drieënzestigjarige leeftijd tegen en ziet ze eindelijk in dat ze haar hele leven niets anders heeft gedaan dan vluchten. Door deze realisatie maakt ze een mooie groei van heling en vergeving. Met een ontroerend en mooi einde sluit het prachtige verhaal over Rosa af.


De kleermaakster van Parijs is een prachtige, aangrijpende en meeslepende feelgood, al zou ik het persoonlijk sneller plaatsen onder de roman. We lezen het levensverhaal van Rosa Kusstatscher die met aandacht en finesse is neergezet. Haar levensverhaal is er niet zomaar eentje, het is een origineel, heftig en bijzonder verhaal. Ondanks alle heftige gebeurtenissen en wendingen die Rosa Kusstatscher gedurende haar leven voor haar kiezen krijgt, is het ook een sterke, bijzondere en daadkrachtige vrouw die erg veel in haar leven weet te bereiken. Een prachtig en goed boek!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page