top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De laatste zomer – Dana Mele

Ik kreeg van Blossom Books de kans deze nieuwe en veelbelovende thriller te lezen en te recenseren, dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789463494687 | 21 juni 2023 | 336 pagina's

Uitgeverij Blossom Books | Prijs €15,-


Voor het lezen:

Ik ben enorm benieuwd naar deze nieuwe en veelbelovende thriller van Dana Mele. De schrijfster is voor mij nog onbekend, maar de prachtige cover en de flaptekst maken me erg nieuwsgierig naar dit verhaal. Op de cover zien we een illustratie van silhouetten van bossen met een huis die vanuit de schaduw in brand lijkt te staan. Daarnaast zorgt de zonsondergang van kleuren een mooi contrast met de silhouetten. De typografie van de titel is hier perfect op afgestemd en springt er hierdoor duidelijk uit.

 

Het verhaal:

Een verscheurde vriendengroep, besluit na een enorm heftige en traumatische gebeurtenis nog één zomer bij elkaar te komen. Ze komen er heen met verschillende motieven. De ene om alles te vergeten, een ander om zich alles weer te herinneren. Wat al snel blijkt is dat een deel van de vrienden een geheim bewaren. Het zomerhuis, de brand en uiteindelijk een lijk. Wat was de oorzaak of wie is hier verantwoordelijk voor? Door middel van drie delen met verschillende perspectieven zal je als lezer de verbanden leggen en ontdekken wat er werkelijk die zomer gebeurde waarbij het zomerhuis volledig afbrandde.

 

Mijn ervaring: Het boek is opgedeeld in vier delen en een epiloog. Per deel wisselt het perspectief met iemand uit de vriendengroep. Het eerste deel speelt zich af in het heden en is geschreven vanuit Chelsea. Hieruit blijkt direct dat er een hoop gebeurd is in de afgelopen jaren in de vriendengroep. Toch is Chelsea niet van alles op de hoogte en er blijken zich een hoop geheimen in de vriendengroep schuil te gaan. Chelsea is onwijs goed neergezet en uitgediept. Het is een onzeker personage, dat veel angsten met zich meedraagt. Dat gevoel en die sfeer en spanning weet Dana Mele op verrassend sterke wijze neer te zetten. Het deel wisselt af met korte hoofdstukken van een onbekend persoon, die door de op- en aanmerkingen het verhaal nog duisterder en spannender maken en het verhaal een paranormaal tintje geven.


Het tweede deel gaat twee jaar terug in de tijd en is geschreven vanuit het personage Kennedy, dit personage is de dochter van de eigenaren van het huis en ze bezitten veel geld en status. Dat is direct goed voelbaar in het personage. Ze is veel zekerder en zelfzuchtiger en dat heeft Dana Mele ook op prachtige wijze gedaan. Door de gebeurtenissen die zich dan voordoen, begin je als lezer echt de puzzelstukjes in elkaar te passen, al blijven veel vragen onbeantwoord. Wat wel duidelijker wordt is dat de spanning toeneemt en het verhaal een steeds duisterder randje krijgt.


In het derde deel gaan we naar vorig jaar zomer. We beleven het verhaal van Emily die met gemengde gevoelens naar de plek komt, (waarom verklap ik niet ;). In dit jaar weet Dana de spanning goed te laten stijgen en ook de spanning tussen de vrienden neemt toe. Het verhaal wordt duister en geheimen komen langzaam aan het licht, waarbij het verhaal steeds spannender en heftiger wordt.


In het vierde deel switchen we terug naar het heden en bekijken we het verhaal weer vanuit Kennedy en een stuk vanuit Chelsea. Deze twee plot stukken, zijn verrassende, schokkende en heftige ontknopingen en geven een hoop duidelijkheid over de gebeurtenissen van de afgelopen jaren.


Tot slot volgt de klapper van een afsluiter vanuit Emily, waarbij het verhaal heftig eindigt met een paranormaal en huiveringwekkend tintje.


Dana Mele heeft een hele vlotte, levendige en krachtige schrijfstijl. Hierdoor leest het boek ongelofelijk lekker weg en zit je voordat je het in de gaten hebt helemaal in het verhaal. Het boek heeft vrij korte hoofdstukken, waardoor je als lezer snel geneigd bent om nog even een hoofdstuk door te lezen, vooral omdat het verhaal je aan het denken zet en op enorm goede wijze de spanning echt opbouwt. Met twijfel, nieuwsgierigheid en bij tijden verwarring weet Dana Mele de spanningsboog goed op te bouwen. Daarbij weten de levendige dialogen, onverwachte wendingen en vreemde gebeurtenissen je ook echt geboeid te houden.


De laatste zomer is een verrassende, originele en enorm sterke, bovennatuurlijke, psychologische thriller. Vanaf het eerste moment weet Dana Mele door haar levendige, beeldende sferische schrijfstijl een enorme spanning en horror gevoel in het verhaal te brengen en leest het verhaal enorm fijn en prettig. Daarbij roept het het begin van het verhaal verrassend veel vragen op. Langzaam loopt de spanning op en blijken er meer en meer geheimen te spelen in de vriendengroep. Het heeft een verrassend, sterk en plot wat je alles behalve verwacht. De combinatie van een thriller met een bovennatuurlijk randje is echt een must-read!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page