top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De Ontbinding – Manon Brinkman

Van Uitgeverij Elikser werd ik verrast om deze veelbelovende roman te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789463655750 | 01 oktober 2023 | 263 pagina's Uitgeverij Elikser | Prijs €22,50


Voor het lezen:

Uitgeverij Elikser wist me te verrassen met deze roman. Ik heb nog niet eerder wat van Manon Brinkman gelezen. De cover zou me in eerste instantie niet direct aantrekken. Op de cover zien we een geschilderd, enigszins duister tafereel van een silhouet van een vrouw die uitkijkt naar het licht. De flaptekst is veelbelovend, wat me wel nieuwsgierig maakt naar het verhaal.

 

Het verhaal:

Norah is negenendertig en is vastgelopen in haar werk. Ze is verpleegkundige en heeft al twintig jaar een relatie met Hugo. Hugo is veranderd sinds hij een geweldsincident op zijn werk meemaakte en daardoor depressief werd. Daarnaast delen ze samen een verdriet dat hen bindt, maar ook uit elkaar drijft. Norah krijgt van haar collega's een cadeau, een masterclass volgen bij Alexander Higgs. Hij is een internationaal vermaard Oscarwinnend acteur. De dromen van Nora lijken uit te komen. Al jaren droomt ze ervan om actrice te worden. Norah laat zich al snel verleiden en wordt geteisterd door een schuldgevoel tegenover Hugo en de complexe persoonlijkheid van Alexander. Gelukkig is haar beste vriendin Sophie er om haar te steunen. Ook bouwt ze een vriendschap op met Ruben, iemand die Alexander beter kent en haar meer leert over zijn persoonlijkheid.

 

Mijn ervaring:

Manon Brinkman heeft een levendige en vlotte schrijfstijl. Hierdoor leest haar verhaal heerlijk en gemakkelijk. Ze weet het verhaal, maar ook de emoties van Norah en de dialogen op levendige wijze te beschrijven.


We volgen het verhaal van Norah. Norah is enorm goed uitgediept, waardoor ik als lezer helemaal met haar mee het verhaal in kon. Ook de andere personages heeft ze op sterke wijze weten neer te zetten. Ook aan de psychologie van de personages heeft Manon Brinkman tijd en aandacht besteed. Zo weet ze de dubbele persoonlijkheid van Alexander Higgs enorm goed te beschrijven. Ook de emoties van verwarring, schuld en verdriet van Norah zijn goed verwoord.


Het verhaal heeft een enorm originele verhaallijn. De psychologische roman heeft enorm veel diepgang, dat zit met name in de personages en de rugzakjes van de personages die ze met zich meedragen. Daarnaast is het een vrij actueel verhaal, omdat de corona pandemie in de verhaallijn is meegenomen. Het verhaal vervolgt zich op chronologische volgorde, waarbij ook af en toe wordt teruggeblikt op het verleden en een traumatische gebeurtenis in het leven van Norah en Hugo. Ook dit is met veel aandacht en gevoel in de verhaallijn verwerkt. Het is absoluut een bijzondere roman, die enorm inspeelt op je gevoel. Ook de sfeer en de dynamiek tussen de personages heeft Manon Brinkman prachtig verwoord. Wel had ik gehoopt aan t einde iets meer duidelijkheid te krijgen over de toekomst van Norah, maar dat blijft helaas onbeantwoord.


De ontbinding is een verrassende, originele en bijzondere roman. Het verhaal heeft veel diepgang en werkt enorm door op je gevoel. De personages zijn enorm goed neergezet en met name hun persoonlijkheid, hun doen en handelen, emoties en gevoelens zijn op sterke wijze verwoord. Ook de spanning tussen de personages is enorm goed in beeld gebracht.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️


11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page