top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De parel van de pastoriekeuken – Lyda Westerink

Van Uitgeverij Elikser werd ik verrast om deze veelbelovende roman te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789463656139 | 09 maart 2024 | 200 pagina's Uitgeverij Elikser | Prijs €19,50


Voor het lezen:

Ik werd door Uitgeverij Elikser verrast met deze roman, die voor mij nog onbekend is. Ook Lyda Westerink gaat voor mij een nieuwe ontdekking worden. Ik ben erg benieuwd naar deze roman. De flaptekst maakt me nieuwsgierig, want het is in eerste instantie geen roman die ik zelf snel zou hebben gekozen, maar wie weet gaat deze roman me wel compleet verrassen.

 

Het verhaal:

Clemens is een pastor in hart en nieren, en ook al heeft hij zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt, aan stoppen wil hij niet denken. De keuken van de pastorie met Riek aan zijn zijde is het kloppend hart van de parochie. Ze zorgt dat er koffie, haar befaamde kruidkoek en een luisterend oor te vinden is. Riek, die niet 'mevrouw pastoor' genoemd wil worden, kent de geheimen van Clemens. Hij gaat gebukt onder een ingrijpende gebeurtenis die hem al jaren kwelt. Hierdoor is hij erg ruimhartig en een doorn voor het oog van het bisdom. Dan wordt de parochie opgezadeld met een uiterst behoudende kapelaan. Clemens wil alles voorkomen om hem die vertrouwende kerk af te laten nemen en dus werkt hij door. De conservatieve krachten worden grimmiger en confronteren hem met de schaduwen uit het verleden. Hoe lang zal hij dit nog volhouden?

 

Mijn ervaring:

Lyda Westerink heeft een hele beeldende en meeslepende schrijfstijl, waardoor je met het verhaal mee gaat naar het leven in de pastorie en daar rondom heen. Daarbij switchen we tussendoor terug in de tijd van Abdij van Sint-Anna-te-Drieën in 1968. Hiermee vormt Lyda Westerink langzaam een verhaal waarmee de gebeurtenissen in het heden meer duidelijkheid krijgen.


Het verhaal speelt zich af in een originele setting, want ik heb nog weinig verhalen gelezen die vanuit deze setting geschreven zijn. Het boek laat je hierdoor vanuit een heel ander gezichtspunt naar de wereld kijken.


Het verhaal is geschreven vanuit een alwetend perspectief waarbij we de levendigheid in de pastorie en met name Clemens en Riek volgen die het hart zijn van de pastorie. Het verhaal kabbelt op een prettige en vredige manier voort en zo kom je meer te weten over de verschillende mensen die de pastorie bezoeken voor een luisterend oor. De gebeurtenissen zijn afwisselend, van abortus tot aan sterven. Hiermee weet Lyda Westerink je te boeien en te fascineren, ondanks dat er niet hele spraakmakende dingen gebeuren. Daarnaast weet Lyda Westerink terug te springen in de tijd waarin langzaam meer duidelijk wordt over een ingrijpende gebeurtenis die Clemens voor het leven tekende. Wanneer zich deze ontvouwt volgt een mooi en goed einde.


De parel van de pastoriekeuken is een boeiende, fascinerende roman. Lyda Westerink heeft een beeldende en meeslepende schrijfstijl waardoor je opgaat in het leven op de pastorie en de mensen die hier een bezoek aan brengen. Naast de verschillende verhalen van de bezoekers die zich aandienen ontknoopt zich ook een aangrijpende gebeurtenis die pastor Clemens in het verleden mee maakte en waar hij nog altijd onder gebukt gaat. 

Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5


9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page