top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De schemertuin – Sara Nisha Adams

Ik kreeg de kans om via Bookinfluencers de kans voor Uitgeverij The House of Books deze nieuwe roman te lezen en te recenseren.

Nederlands | E-book | 9789402770933 | 29 februari 2024 | Adobe ePub Uitgeverij HarperCollins | Prijs 12,99


Voor het lezen:

Alleen al de betoverende cover zorgt ervoor dat ik nieuwsgierig en getriggerd wordt naar het boek. Op de cover zien we een prachtige en kleurrijke illustratie van een maan met een silhouet van een wolf met aan de zijkanten de meest mooie en magische planten en bloemen. De titel is op prachtige wijze in het beeld verwerkt. De ondertitel: Twee ruziënde buren komen nader tot elkaar door een verwaarloosde stadstuin opnieuw tot leven te brengen. Maakt me nog nieuwsgieriger naar het verhaal.

 

Het verhaal:

In Eastbourne Road in Londen, hebben de huizen op nummer 77 en 79 een gedeelde tuin. Ooit creëerden deze buren een prachtig stukje groen en een oase van rust in de bruisende en drukke stad. Nu heel wat jaren verder, is de tuin verwaarloosd en overwoekerd. Nu wonen Winston en buurvrouw Bernice in deze woningen, maar het lijkt hun niet te deren. Ze hebben dan wel een gedeelde tuin, verder hebben ze niets met elkaar gemeen. Dan ontvangen ze een mysterieus pakketje. Het bevat foto's van vroeger toen de tuin nog in bloei stond, met prachtige bloemen, planten en wilde dieren. Mensen uit alle hoeken van de gemeenschap brachten een bezoek aan deze bijzondere en mooie tuin. Wat probeert iemand met deze mysterieuze pakketjes hen duidelijk te maken? Het zaadje is voor de buren geplant. Winston en Bernice trekken hun tuinhandschoenen aan en begraven de strijdbijl. Terwijl ze de tuin omspitten, planten, schrobben en water geven, begint hun tuin te groeien en dooit het ijs tussen Winston en Bernice. Zal de tuin wederom zorgen voor het groepsgevoel in de gemeenschap? Op prachtige wijze groeien Winston en Bernice naar elkaar toe.

 

Mijn ervaring:

Wat een meeslepend, mooi, warm en liefdevol verhaal. Het verhaal is opgedeeld in de vier seizoenen, waarbij ieder deel start met een dagboekfragment. Dan start het verhaal over de eigenaren in de huizen op 77 en 79 in het heden en het verleden. We lezen het verhaal uit het perspectief van verschillende en hele uiteenlopende personages waardoor het een rijk en origineel verhaal is.


Sara Nisha Adams heeft een levendige, sfeervolle en meeslepende schrijfstijl. Ze weet de tuin, wendingen en gebeurtenissen rijkelijk te beschrijven, zonder dat het verhaal langdradig wordt. Daarbij wisselt het verhaal vrij snel van personage, waardoor de verhalen zich vrij vlot opvolgen.


De hoofdpersonen waaruit het verhaal geschreven is zijn Maya, Winston en Bernice. Het is mooi dat Sara Nisha Adams gekozen heeft voor personages vanuit verschillende culturen, met heel verschillende voorkeuren en achtergronden. Dit alleen al maakt het een origineel, bijzonder en mooi verhaal. Ze heeft de personages goed neergezet, uitgediept en voorzien van een achtergrond van verhalen die het verhaal nog verder verrijken. Naast de hoofdpersonages, waarbij Maya zonder twijfel mijn favoriet is, weet ook Seb, de zoon van Bernice, mijn hart te veroveren. Dit zijn voor mij de warmste, zorgzame en liefdevolle personages.


Het verhaal heeft een originele, mooie en bijzondere verhaallijn. Eerst lijkt het erop dat je twee verhaallijnen leest die enkel een verbinding hebben door de tuin. Buiten dat het verhaal zowel in het heden als het verleden enorm boeiend en intrigerend zijn. In beide verhaallijnen weet Sara Nisha Adams de personages te laten groeien. De kracht van verbinding en saamhorigheid heeft Sara Nisha Adams echt op prachtige wijze met dit verhaal weten neer te zetten. Daarbij weet ze met zoveel gevoel en liefde de tuin, planten en de natuur te beschrijven, dat je direct zin hebt om in je eigen tuin aan de slag te gaan. Pas aan het einde komen de twee verhaallijnen op verrassende wijze samen. Met een ontroerend en mooi eind sluit deze prachtige roman af.


De schemertuin is een erg originele, bijzondere en mooie roman. Sara Nisha Adams heeft de personages met aandacht en gevoel neergezet. Het zijn twee verhaallijnen, in het heden en verleden die op indrukwekkende wijze aan het einde samenkomen. De liefde voor de natuur, dieren, verbinding en saamhorigheid heeft Sara Nisha Adams tot een prachtige roman verweven. Echt een aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page