top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De Shining – Stephen King

Ik mag met de Sterrenthriller leesclub en LS Amsterdam deze vernieuwde uitgave van Stephen King lezen.

Nederlands | Paperback | 9789021035437 | 21 september 2022 | 544 pagina's LS Amsterdam | Prijs €17,99


Voor het lezen:

De Sterrenthriller leesclub had een oproep om gezamenlijk, vanwege 75 jaar Stephen King, het boek De shining te lezen. Ik heb, ja ik schaam me diep, tot nu toe nog nooit een boek van Stephen King gelezen. Het leuke van het lezen met een leesclub is dat die de beleving van het verhaal nog intenser maakt. Ik had enorm geluk en mocht mee doen. Aangezien deze schrijver al zo verschrikkelijk veel boeken op zijn naam heeft staan, heb ik hoge en goede verwachtingen voor het boek. Deze speciale en nieuwe uitgave heeft een bijzondere cover. De cover is namelijk in blauwtinten en voorzien van een prachtig gedetailleerde illustratie van een huis in de bergen met op de voorgrond een man met een moker in zijn handen.

 

Het verhaal:

In een afgelegen hotel zijn er in de loop van het bestaan al vele duistere en lugubere dingen gebeurd. Jack Torrance neemt de baan aan als huismeester gedurende de wintermaanden dat het hotel gesloten is en afgesloten is van de buitenwereld. Samen met zijn vrouw en vijfjarig zoontje Danny verblijven ze in het Overlook Hotel. Danny heeft een paranormale gave; 'het licht' zoals de oude meneer Hallorann het noemt. Die zelf ook deze gave in wat mindere mate bezit. Het hotel zou verlaten moeten zijn, maar al snel wordt duidelijk dat er duistere krachten rond waren in hotel Overlook. Krachten van het kwaad die Jack tot waanzin proberen te drijven. Wie is die dame in kamer 217? En wie zijn die gasten van het gemaskerde bal?

 

Mijn ervaring:

We volgen het verhaal van Jack Torrance, Wendy en hun vijfjarig zoontje Danny. Wat me direct opvalt is dat de personages enorm uitgebreid en goed uitgediept zijn neergezet. Stephen King weet in het verhaal dingen overduidelijk tot in detail te willen neerzetten.


De schrijfstijl van Stephen King is vrij krachtig, levendig, maar doordat hij bij tijden in detail treedt wordt het verhaal wel intens, maar verliest het voor mij ook wat in kracht. Wel blijft de verhaallijn sterk en zakt deze niet in. Op de juiste momenten weet Stephen King het tempo te verhogen en vertragen om de spanning goed op te bouwen.


De verhaallijn is enorm sterk, goed en doordacht neergezet. De spanning bouwt zich gestaag op. Het verhaal is voorzien van paranormale gebeurtenissen die zorgen voor verrassingselementen in het verhaal. De verhaallijn kent een goede diepgang en door de vele gebeurtenissen en lijnen weet het verhaal je echt in zijn greep te houden. Met name de psychische staat van Jack en ook de gevoels- en belevingswereld van Danny zijn enorm sterk en goed neergezet. Het plot was heftig, schokkend en spannend. Het verhaal heeft een goed en afgerond einde waarbij de puzzelstukjes goed op zijn plek vallen.


De shining is mijn eerste kennismaking met Stephen King. Het was een verrassend, bijzonder en intens verhaal. Stephen King heeft een fantasievolle, krachtige en levendige schrijfstijl, maar kan bij tijden ook erg in de details treden. Het verhaal kent veel lijnen en diepgang en het zit op sterke wijze in elkaar. Daarbij wisten de (paranormale) gebeurtenissen en wendingen me te verrassen en te boeien, waardoor ik het boek moeilijk weg kon leggen. Ik heb ervan genoten.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️


6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page