top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De vuurtoren – Fran Dorricott

Ik mag deelnemen aan de Thrillzone leesclub van deze veelbelovende thriller.

Nederlands | Paperback | 9789402709551 | Druk: 1 | mei 2022 | 316 pagina's | Uitgeverij HarperCollins | Prijs €19,99


Voor het lezen:

Fran Dorricott is voor mij nog een onbekende, ook niet gek aangezien dit haar eerste Nederlands vertaalde thriller is. De cover heeft een onheilspellend en duistere uitstraling van een verlaten vuurtoren op een rotsachtig eilandje. Ook het onstuimig weer voorspelt weinig positiefs. De sfeer die het oproept, wakkert gelijk mijn nieuwsgierigheid en het verlang naar een spannend verhaal. Ik hoop op veel spannende wendingen en dat de schrijfster ook het schrikeffect weet te bereiken. Dat lijkt me geweldig!

 

Het verhaal:

Een vriendengroep die elkaar al kent sinds hun studiejaren besluiten voor een lang weekend naar een Schot eiland te gaan. Ze verblijven in een pas gerenoveerde vuurtoren die verbouwd is tot Airbnb. Ze kijken allemaal enorm uit naar dit weekend vol gezelligheid en het verkennen van het eiland. Al op de heenweg komt een van de vrienden met een verhaal over een raadselachtig eilandlegende aanzetten. Wanneer de eerste avond ook nog James, een van de vrienden, plotseling verdwijnt slaat de sfeer compleet om.

Ze starten een zoektocht, maar zonder resultaat. Dan zit James ineens de volgende ochtend gewoon aan de keukentafel en doet alsof er niets aan de hand is. Zijn vrienden geloven hem niet en proberen de waarheid te achterhalen, maar James houdt zijn mond. Wil hij zijn vrienden beschermen? Of maakt hij het gevaar zo nog groter? Wat speelt er werkelijk op dit eiland?

 

Mijn ervaring:

Het verhaal wordt vertelt door de ogen van drie van de karakters uit de vriendengroep: Kira, Moira en Genevieve. Het perspectief wisselt per hoofdstuk tussen de verschillende karakters, waardoor je een wat bredere kijk krijgt op de situatie. De karakters zijn verschillend genoeg zodat je tijdens het lezen hierdoor niet in verwarring komt. Ze hebben een hele eigen kijk op de situatie. Je krijgt hierdoor als lezer wel meer een overal perspectief in plaats van dat je je echt in één karakter helemaal kan inleven. Terwijl ik soms wel enige verlangen had om te willen weten wat er in de anderen van de groep omging.


De verhaallijn is goed neergezet. Beetje bij beetje bouwt de spanning in het verhaal zich op. Door de vreemde gebeurtenissen en bizarre situaties, maar ook de groepsdynamiek die de boel onder spanning zet zorgt ervoor dat het verhaal geen moment verveeld. Wel kreeg ik op een gegeven moment enigszins het Blair Witch Effect, waarbij ik even twijfelde of dat ik nu niet toch een sci-fi verhaal aan het lezen was, maar ook dat kon ik wel waarderen. De sfeer en spanning weet Fran Dorricott heel goed in haar verhaal neer te zetten, haar schrijfstijl spreekt me erg aan.

Het plot zit goed in elkaar, toch had ik niet direct het gevoel dat ik ermee van mijn sokken werd geblazen of had ik dat wauw en ontknoping gevoel dat ik wel vaak bij thrillers ervaar. Wel heb ik enorm van het verhaal genoten.


Het was een leuk en goed verhaal, de sfeer en spanning zat er goed in en het verhaal verveelde geen moment. Ik bleef toch nieuwsgierig genoeg om te willen weten wat de oorzaak van alle gebeurtenissen was. Het was in mijn beleving geen ijzersterke thriller, maar wel een leuke aanrader. In de toekomst ben ik zeker van plan om nog een boek van Fran Dorricott te lezen.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5
7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page