top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De winnaars – Frederik Backman

Ik kreeg de kans dit boek te lezen met de Thrillzone leesclub. Thrillzone en Uitgeverij Volt enorm bedankt voor het recensie-exemplaar.

Nederlands | Paperback | 9789021423548 | 06 december 2022 | 704 pagina's | Uitgeverij Volt | Prijs €24,50


Voor het lezen:

De romans van Fredrik Backman stonden al enige tijd op mijn verlanglijst om eens te gaan ontdekken. Toen ik de oproep van de Thrillzone leesclub zag om dit boek gezamenlijk te lezen, kon ik natuurlijk deze kans niet laten liggen. Het boek is wel het derde deel van de serie, en ik heb de twee voorgaande delen niet gelezen. Aangezien dit deel zonder voorgaande delen ook gelezen kon worden, grijp ik mijn kans. De cover is enorm uitnodigend. Het beeld van de prachtige stad en natuur in warme roze/paarse tinten en de typografie van de titel die hier perfect op afgestemd is. Het geeft echt een Scandinavisch gevoel. Ik hoop voor deze roman met de Thrillzone leesclub toch ook een hoop spanning en veel gebeurtenissen.

 

Het verhaal:

Het is inmiddels twee jaar geleden dat er heftige gebeurtenissen plaatsvonden. Iedereen probeert zijn leven weer op te pakken en het verleden achter zich te laten. Toch blijft het verleden ze achtervolgen. De dorpen zijn volop in beweging. Er is storm, vuur, iemand die lang is weggeweest keert terug, er zijn dromen van de NHL en iemand is uit op wraak. Wat is familie? Hoe breed is dit begrip? Het hele leven bestaat uit keuzes. Zullen we ze beschermen of offeren we alles op?

 

Mijn ervaring:

Bij dit verhaal volgen we constant andere personages in een verhaallijn die zich op chronologische volgorde verlopen. We switchen tussen bewoners van Bjornstad en Hed die overduidelijk door de gebeurtenissen niet met elkaar door één deur kunnen vanwege de gebeurtenissen en daarnaast is ook de rivaliteit tussen de twee ijshockeyclubs enorm belangrijk.


Wat me gelijk opvalt is de unieke en authentieke schrijfstijl van Fredrik Backman. Hij schrijft redelijk vlot en krachtig, maar hij weet soms een sarcastische klank of een voorspellend einde aan het hoofdstuk toe te voegen, waardoor zijn schrijfstijl heel eigen is. Ik moest hier in het begin aan wennen, maar ik kon het enorm waarderen, want het paste goed in het verhaal. Ik word niet direct meegezogen in de verhaallijn, waarschijnlijk door de constante wisseling van personages, hierdoor moet je ook echt op blijven letten. Het verhaal neemt veel wendingen en vinden vele gebeurtenissen plaats in Bjornstad en Hed waardoor het een heerlijke afwisseling in de verhaallijn blijft. Naarmate het plot vordert, wordt ook meerdere keren teruggegrepen naar het verleden, waardoor de tijdlijn niet meer constant is. Het plot was verrassend en origineel.


De winnaars is een intrigerende roman, vooral de schrijfwijze van Fredrik Backman wist me positief te verrassen. Door de constante wisseling van personages ging ik niet echt op in het verhaal, daarnaast waren de gebeurtenissen ook in mijn ogen niet dermate spannend dat ik het boek niet los kon laten. Wel biedt het door de veelzijdigheid aan personages een breed gebied van gebeurtenissen van de bewoners van Bjornstad en Hed en heeft het verhaal een verrassend plot.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5

6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page