top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Deadline – Anthony McCarten

Deze nieuwe thriller maakte me gelijk door de uitnodigende cover nieuwsgierig. Van Xander Uitgevers kreeg ik de kans om het boek te lezen en te recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789401619356 | 25 mei 2023 | 336 pagina's Xander Uitgevers | Prijs €21,99


Voor het lezen:

Door de intrigerende cover, was gelijk mijn aandacht getrokken. Het beeld van een vrouw die als data blokjes uiteen getrokken wordt met de zwarte achtergrond geeft een spannend beeld. Zeker in combinatie met de titel en de ondertitel "Dertig dagen om te overleven in een miljoenenspel", maakt me mega nieuwsgierig naar het verhaal. De schrijver Anthony McCarten gaat een nieuwe ontdekking worden, maar door de prachtige cover heb ik hoge verwachtingen.

 

Het verhaal:

Tien kandidaten worden uitgekozen en krijgen de uitdaging van hun leven. Op een afgesproken tijdstip hebben ze twee uur om compleet van de aardbodem te verdwijnen. Als het hen vervolgens lukt om dertig dagen uit de handen van de geavanceerde opsporingsteams te blijven, winnen ze drie miljoen dollar. Cy Baxter is een techgenie en heeft samen met rechterhand Erika Coogan en een team van de CIA de ultieme spionagesoftware ontwikkeld, waarmee iedereen waar ook ter wereld kan worden opgespoord. Met deze kans wil Cy zich bewijzen dat hij iets uniek ontwikkeld heeft en wil hiermee steenrijk worden. Een van de tien kandidaten is Kaitlin, een bescheiden bibliothecaris. Cy denkt dat zij een van de makkelijkste zal zijn om op te sporen, maar hij overtreft al zijn verwachtingen. Hoe lang zou Kaitlin het spel volhouden? Want haar redenen reiken verder dan die drie miljoen...

 

Mijn ervaring:

Het verhaal begint op het moment dat het spel begint en de deelnemers de tijd hebben om in twee uur tijd compleet van de aardbodem te verdwijnen voor de opsporingsdienst. Hiermee weet Anthony McCarten gelijk de spanning in het verhaal te brengen.


De originele en bijzondere verhaallijn switcht tussen de tien kandidaten en de opsporingsdienst en dan met name vanuit Cy Baxter waardoor je het verhaal en het spel vanuit twee kanten bekijkt. Door deze switch krijg je een bredere en andere kijk op het spel en daarmee weet Anthony McCarten ook het spanningsveld te vergroten. Wat ik wel jammer vind is dat niet alle kandidaten worden uitgediept. Sommige komen enkel en alleen in één of twee hoofdstukken aan bod en waren daarna uit het verhaal. Eigenlijk alleen de kandidaat Kaitlin wordt verder uitgediept en ze wordt op geweldige wijze neergezet. Haar tactiek en manier van handelen vind ik echt bijzonder sterk in beeld gebracht. Ook haar beweegreden om aan het spel mee te houden, waar je pas geleidelijk achter komt, is op sterke wijze gedaan. Het is wel jammer dat pas tegen het einde het tempo in de verhaallijn echt toeneemt en de spanning echt hoog oploopt. Het plot zit sterk in elkaar en de puzzelstukjes vallen op mooie wijze samen.


Deadline is een origineel, spannend en bijzonder boek. De verhaallijn bouwt zich langzaam op en pas tegen het einde komt er snelheid in de verhaallijn. Het is een boek dat je zeker aan het denken zet over waar de scheidslijn van privacy en hoe ver een opsporingsdienst of overheid moet kunnen gaan om veiligheid te garanderen. Het verhaal zit sterk in elkaar en het personage Kaitlin is erg verrassend en sterk neergezet. Een bijzondere ontdekking!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️


8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page