top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Deze autist ging naar Japan – Bianca Toeps

Via de Wereld van autisme en Blossom Books kreeg ik de kans om het nieuwe boek van Bianca Toeps te lezen en te recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789463494700 | 26 september 2023 | 208 pagina's Uitgeverij Blossom Books | Prijs 22,50


Voor het lezen:

Na het lezen van de twee vorige boeken van Bianca Tops ben ik enorm nieuwsgierig naar haar nieuwe boek en haar verhaal over hoe ze het ervaarde om naar Japan te verhuizen. Aangezien ik vond dat ze in de twee vorige boeken enorm goed kon verwoorden hoe ze haar autisme ervaart, ben ik benieuwd wat er bij dit avontuur op haar af is gekomen. Het boek heeft net als de vorige twee delen een roze cover, waarmee ze indirect een lijn volgen. Ook zien we een zelfportret van Bianca, maar ditmaal geïllustreerd met Japanse elementen. Ik heb hoge verwachtingen.

 

Beschrijving:

Bianca pakt het liefst alles zelf aan, maar bij het aanvragen van een visum moest ze wel hulp vragen en het uitbesteden. In 2088 was ze voor de eerste keer in Japan en toen wist ze al dat ze daar ooit wilde gaan wonen. Sinds kort heeft ze haar eigen micro-appartementje in Tokio. Bianca Toeps komt niet met Japanse levenswijsheden, freakshows en andere oordelen die over Japan gedaan worden, want de meeste Japanners zijn heel gewoon. Ze vertelt op humoristische wijze hoe ze het als autist ervaarde en hoe het was om te verhuizen naar de andere kant van de wereld. Een plek waar sommige dingen voor autisten beter werken.

 

Mijn ervaring:

Wat een onwijs leuk, origineel en goed geschreven verhaal van Bianca Toeps en haar reis en ervaring hoe het was om te verhuizen naar de andere kant van de wereld met een flinke dosis humor. Ze schrijft op heerlijke nuchtere, heldere en toegankelijke wijze waardoor haar verhaal ongelofelijk lekker en fijn leest.


In haar voorwoord komt ze nog even terug op wat autisme volgens het DSM-5 handboek inhoudt, waarna vervolgens haar persoonlijke verhaal en reis begint. Ieder hoofdstuk begint met een Japans woord, waarmee ze het hoofdstuk met een leuke knipoog weet in te lijden. Ze begint haar verhaal met hoe ze op het idee kwam om in Japan te gaan wonen en over haar eerdere bezoeken aan Japan. Ze weet op vlotte, korte en krachtige wijze toch het verhaal enorm persoonlijk en eigen te maken en daarin ook haar autisme mee te nemen. Ik vind dat ze dit bijzonder goed gedaan heeft.


Buiten dat Bianca Toeps over het algemeen over komt op een heel positief en optimistisch persoon, vind ik het ook erg goed dat ze vertelt over de tegenslagen die ze heeft ervaren tijdens haar reis en verhuizing. Ook wat voor invloed bepaalde dingen op haar met betrekking tot haar autisme hadden. Toch kan ik niet anders concluderen dan dat Bianca Toeps een doorzetter is en zich niet zo snel uit het veld laat slaan. Ik heb echt bewondering voor haar doorzettingsvermogen. Ook heb ik met bewondering gelezen over de hele Japanse bureaucratie, nooit geweten dat dingen zo in elkaar konden zitten. Haar verhaal eindigt na haar eerste jaar in Japan. Ik hoop dat ze in de toekomst zeker nog meer gaat schrijven.


Deze autist ging naar Japan, is een enorm nuchter, vlot en persoonlijk verhaal van Bianca en haar ervaring over het verhuizen naar Japan en haar eerste jaar daar. Ik vind het een indrukwekkend, mooi en bijzonder verhaal en ze weet op heldere wijze in haar verhaal haar autisme ter sprake te brengen met een flinke dosis humor. Geweldig leuk en inspirerend verhaal!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️


8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page