top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Een ster erbij – Elena Mora

Dutch Venture Publishing bedankt voor het recensie-exemplaar!

Nederlands | Hardcover | 9789493265646 | 17 oktober 2023 | 300 pagina's | Uitgeverij Dutch Venture Publishing | Prijs e-book €18,99


Voor het lezen:

Bij het zien van de cover, wist het boek direct mijn aandacht te trekken. De lieve maar toch wat duistere cover van een illustratie van een meisje in een bos die naar een ster reikt. De typografie van de titel vormt een prachtig geheel met de illustratie. Ook de flaptekst van het boek weet mijn nieuwsgierigheid te wekken. Het is het eerste boek van Elena Mora dat ik ga lezen, maar ik heb goede verwachtingen.

 

Het verhaal:

Duitsland, 1938. De twaalfjarige Grethe geniet van een zorgeloos leven samen met haar broers en zussen en de dieren op de boerderij. Maar ook de oorlog ontgaat hen niet en het zorgeloze leven van Grethe wordt snel verduisterd. Grethe is een slim meisje voor haar leeftijd dat op haar eigen, eenvoudige manier probeert het onrecht van het naziregime tegen te gaan en anderen zoveel als dat kan te helpen.

 

Mijn ervaring:

Elena Mora heeft een enorm levendige en vlotte schrijfstijl. Elena Mora houdt goed rekening met de jeugdige lezers met woord- en zinsbouw maar ook met de gebeurtenissen in het verhaal zelf.


Het verhaal begint met een proloog van een vrouw achtenzeventig jaar na datum waarop ze terug blikt in haar herinneringen. Hierdoor weet Elena Mora direct mijn interesse te wekken. Het verhaal is geschreven vanuit een vertelperspectief dat het verhaal van Grethe en haar broers en zussen volgt. De verschillende personages zijn enorm divers, verschillend en op unieke wijze neergezet. Hierdoor kan je de personages gemakkelijk uit elkaar houden en ontstaat er geen verwarring.


Het verhaal heeft een bijzondere, intrigerende en meeslepende verhaallijn. Het is door de oorlog en de gebeurtenissen best een heftig verhaal, maar toch weet Elena Mora het verhaal zo te brengen dat het niet te zwaar wordt. Ik vind het geweldig hoe Elena Mora het personage Grethe heeft neergezet. Ze is pas twaalf, maar voor haar leven denkt ze enorm goed na over de gebeurtenissen en de handelwijze van mensen. Ook de manier van haar eigen doen en handelen, maakt het een bijzonder en hartverwarmend verhaal. Het verhaal wordt op prachtige maar ook op ontroerende wijze afgesloten al was het een iets minder gelukkig einde dan wat ik verwacht en gehoopt had.


Een ster erbij, is een origineel, meeslepend en prachtig jeugdboek. Met name het personage Grethe weet mij te verrassen. Elena Mora heeft een enorme levendige en vlotte schrijfstijl. Het is wel een vrij heftig en aangrijpend verhaal, maar toch heeft Elena Mora goed rekening gehouden met de jeugdige lezers. Het is echt een bijzonder en goed boek en ik raad het je zeker aan.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,526 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page