top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Eindspel – Mariska Overman

Ik kreeg van Uitgeverij Kluitman de nieuwe novelle cadeau. Super bedankt voor het recensie-exemplaar!

Nederlands | Hardcover | 9789020654837 | 15 februari 2024 | 112 pagina's Uitgeverij Kluitman | Prijs €10,95


Voor het lezen:

Ik zag dat er bij Uitgeverij Kluitman weer een veelbelovende nieuwe novelle is verschenen. Aangezien tot nu toe al hun novelles me erg aanspreken en het stuk voor stuk goede boeken en verhalen zijn, heb ik ook hoge verwachtingen van Eindspel. Het is het eerste boek van Mariska Overman dat ik ga lezen. Op de cover zien we een foto van een stad in de eerste schemering met op de voorgrond een jonge vrouw balancerend over het randje van het dak. Ik verwacht een heftig en een aangrijpend verhaal.

 

Het verhaal:

Sanne maakt zich erge zorgen over haar oudere zus Lisa. Lisa heeft al enige tijd problemen, maar haar gedrag wordt vreemder en ze gaat met mensen om die totaal niet bij haar passen. Wat is er met Lisa aan de hand? Lisa wil niets weten van het bemoeizuchtige gedrag van haar zusje. Er is toch niemand die haar begrijpt, behalve hij... Door hem voelt ze zich sterk. Sanne vertrouwt de zaak niet en gaat op onderzoek uit. Hoe meer Sanne te weten komen, hoe meer de paniek toeneemt..

 

Mijn ervaring:

Het verhaal begint met een kort en krachtig prikkelend proloog, dat je als lezer direct op scherp zet. Wat is het verhaal hierachter?


Mariska Overman heeft een hele vlotte, levendige en krachtige schrijfstijl. Ze weet perfect op het niveau te gaan zitten van de Young Adult lezers en heeft zich goed verdiept in deze doelgroep. Hierdoor voelen de personages erg realistisch aan.  Mariska Overman heeft zich goed verplaatst in de interesses en gedrag van de doelgroep die terugkomt in de personages.  Ook weet Mariska Overman erg sterke en goede dialogen te gebruiken die het verhaal goed tot leven wekken.


Het verhaal is geschreven vanuit een wisselend perspectief. We volgen het verhaal door de ogen van Lisa, Sanne en een onbekend persoon die met name zijn obsessieve en vreemde gedachten deelt. Zowel Lisa als Sanne zijn erg uniek, realistisch en goed neergezet voor deze novelle. Ook de gevoelens van beide jonge vrouwen zijn op sterke wijze verwoord, waarmee het heftige en aangrijpende verhaal echt bij je binnen komt.


Het verhaal heeft een erg sterke spanningsopbouw. In het begin lijkt de situatie wat merkwaardig, maar al snel loopt de spanning, angst en paniek op. Mariska Overman heeft het spanningsveld tussen de personages ook heel sterk neergezet. Je voelt echt de zussenband, waarbij aan de ene kant irritatie en afkeer is en de andere kant ook een diepe liefde en verbondenheid. Het verhaal bevat een heftig, schokkend en aangrijpend plot, dat mij naar adem laat snakken. Mariska Overman weet het verhaal volledig en compleet af te sluiten.


Eindspel is een heftige, aangrijpende en spannende young adult novelle. Mariska Overman heeft een erg levendige, krachtige en vlotte schrijfstijl. De personages zijn erg realistisch neergezet en de gevoelens en emoties zijn gedurende het verhaal bijna tastbaar. Met een heftig plot weet Mariska Overman op overtuigende wijze de novelle af te sluiten. Een erg goede en heftige novelle. Absoluut een aanrader.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

16 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page