top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Het blauwe kristal – Mette van Praag

Van Dutch Venture Publishing kreeg ik de kans deze veelbelovende YA/middle grade high fantasyserie te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | E-book | NUR 284 | januari 2024 | Epub zonder kopieerbeveiliging (DRM) | Dutch Venture Publishing | Prijs €3,99 | Paperback €17,95


Voor het lezen:

Het is het eerste boek van alter ego Mette van Praag dat ik ga lezen, wel heb ik al andere genres en verhalen gelezen van Jen Minkman. Vooral door de prachtige cover ben ik nieuwsgierig geworden naar het verhaal. Op de duistere cover zien we tussen de bladeren een gouden kroon met blauwe edelstenen. Tussen de donkere bladeren zijn er lichtgevende bloemen en spettert de titel in het lichtgoud ook echt uit de donkere achtergrond. Ik ben heel benieuwd.

 

Het verhaal:

Dairann van Lavór leidt een rustig en heerlijk leven, totdat soldaten uit het buurland Stradlan het kasteel van zijn vader aanvallen. Vlak voor de aanval komt een heraut uit Ilnur, een klein buurland, hen waarschuwen en is in het bezit van twee belangrijke brieven. De brieven zijn bestemd voor de elfenkoning in het Noorden en de mysterieuze magiër Odmatan in de hoofdstad Ambras.

Dairann en zijn beste vriend Biddulph besluiten de brieven te gaan bezorgen en gaan op pad, zonder te weten dat er niet zomaar een oorlog is uitgebroken. Al snel ontdekken ze dat het Stradlaanse leger magie gebruikt, waardoor hun tocht nog gevaarlijker wordt...

 

Mijn ervaring:

Het verhaal is opgedeeld in verschillende delen van de reis die Dairann en zijn beste vriend Biddulph maken. Bij ieder begin van het deel is een landkaart te zien van het stuk gebied dat de twee mannen doorkruisen.


Mette van Praag heeft een vlotte, levendige en krachtige schrijfstijl en weet op goede wijze spanning en gevoel in het verhaal te brengen. Wel vind ik, dat niet alle namen van de personages even gemakkelijk en prettig lezen, waardoor ik soms uit de kracht van het verhaal gehaald werd. Daarbij bevat het verhaal ook een grote hoeveelheid aan personages die Dairann en Biddulph tijdens zijn reis ontmoet. 


Het verhaal heeft een goede opbouw en start bij de waarschuwing dat hun stad gaat worden aangevallen door Stradlan en dat Dairann en Biddulph aan hun reis beginnen. Beide mannen zijn goed neergezet, al had ik ze persoonlijk iets verder uitgediept willen hebben zodat ik beter wist wat er in hen omging. Nu ligt de focus meer op de reis en de gebeurtenissen die de twee mannen maken. Het is een gevarieerde reis, waarbij de meest uiteenlopende gebeurtenissen plaatsvinden. Aangezien het een serie van boeken gaat worden, hoop ik in de volgende delen dat de personages nog wat verder worden uitgediept. Het vleugje magie aan het verhaal geeft het verhaal net wat extra's en maakt daarmee het verrassingseffect in de wendingen en gebeurtenissen groter. Dit vond ik een rijke toevoeging aan het verhaal.


Het blauwe kristal is het eerste deel van een nieuwe YA/middle grade high fantasyserie. Het is erg vlot en levendig geschreven, al werd ik persoonlijk wat afgeremd op de namen van de personages. De reis van Dairann en Biddulph is op intrigerende en verrassende wijze geschreven en is erg origineel. 


Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5


13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page