top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Het jaar van de sprinkhaan – Terry Hayes

Eindelijk kan ik dan gaan genieten deze veelbelovende thriller! A.W. Bruna bedankt voor het recensie-exemplaar!

Nederlands | Paperback | 9789400507111 | 09 november 2023 | 768 pagina's A.W. Bruna Uitgevers | Prijs €29,99


Voor het lezen:

Aangezien iedereen zo laaiend enthousiast was over 'Ik ben een pelgrim', die ik overigens niet zelf gelezen heb, was ik enorm nieuwsgierig toen het nieuwe boek van Terry Hayes verscheen. Van uitgeverij A.W. Bruna ontving ik dit super dikke recensie-exemplaar. En alleen hiervan ben ik al onder de indruk en word ik enorm enthousiast. Ik hoop op uren leesplezier! Het boek heeft een gestileerde, stijlvolle en uitnodigende cover. Vooral de titel knalt lekker van de cover af, waarop in de achtergrond de lijnen van de vleugels van een sprinkhaan te zien zijn. Ik heb hoge verwachtingen.

 

Het verhaal:

Kane is een CIA-agent in Verboden Gebieden. Hierdoor hebben grenzen geen betekenis en moet hij tot uiterste gaan. Hij moet toegang verschaffen, doen wat nodig is en ongezien weer ontsnappen. Op welke manier dan ook. Hij moet rennen, verstoppen en schieten en hoe dan ook altijd alert zijn. Op sommige plekken is het zo gevaarlijk, zelfs voor iemand met de ervaring van Kane. Het No Man’s gebied, waar de grenzen van Pakistan, Iran en Afghanistan samenkomen, is zo'n duistere plek. Kane reist erheen om cruciale informatie te winnen voor de veiligheid van het Westen. Zodat deze op tijd kan worden geëvacueerd. Hij ontmoet een vijand die de wereld tot aan de rand van de afgrond wil brengen. Het is een angstaanjagende, intelligente en wrede man, met veel bloed aan zijn handen en uit is op wraak.

 

Mijn ervaring:

Terry Hayes heeft een ontzettend vlotte, levendig en krachtige schrijfstijl. Hij schrijft erg filmisch, waardoor ik al snel compleet in het heerlijke, spannende en actievolle verhaal zit. Hij weet door middel van realistische en sterke dialogen het verhaal echt tot leven te wekken. Daarbij kent het verhaal heerlijke versnellingen en vertragingen in de verhaallijn die het tempo en de spanning er goed in houden.


De personages zijn goed en divers neergezet. CIA-agent Kane weet me enorm te boeien, het is een enorm intrigerend en krachtig persoon die zijn angsten en gevaren niet uit de weg gaat. Daarbij kan ik zijn snelle handelen en zijn hoge intelligentie enorm waarderen, daarbij blijft hij enorm menselijk en is hij beschermend voor anderen die hem dierbaar zijn of waardevol zijn. Ook de andere personages zijn divers en sterk neergezet. Hierdoor weet Terry Hayes een mooi contrast neer te zetten over het goed en kwaad en laat hij ook zien dat zelfs in de meest wrede man kwetsbaarheid schuilt.


Het verhaal heeft een enorm originele, intrigerende, spannende en actievolle verhaallijn. Bijna direct vanaf het begin zit er al actie in het verhaal en weet Terry Hayes op levendige wijze de wendingen en gebeurtenissen te verwoorden. Soms kreeg ik wat James Bond gevoel, en laat ik dat nu enorm kunnen waarderen. Wat me echt verraste was dat op ongeveer 2/3e van het boek steeds meer een SCI-FI twist kreeg. Dit deed Terry Hayes op heel natuurlijke en goede wijze, dat ik geen enkel moment twijfelde aan de kracht van de verhaallijn. Het gaf voor mijn gevoel juist een extra bijzondere en gave twist. Tot aan het einde heb ik met deze spannende thriller op het puntje van mijn stoel gezeten. Geweldig!


Het jaar van de sprinkhaan is een super spannende, originele en actievolle thriller. Het is echt een spionageverhaal met veel geweld en actie. De SCI-Fi twist vond ik echt een aanvulling op de verhaallijn. Daarnaast zijn de personages enorm divers, indrukwekkend en goed neergezet. Tot aan het einde zat ik volledig in spanning. Echt een aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

20 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page