top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Het licht van Lorelei – Jen Minkman

Toen ik zag dat dit boek met deze geweldige veelbelovende cover opnieuw uitgegeven ging worden, heb ik bij Jen Minkman een gesigneerd exemplaar kunnen pre-orderen.

Nederlands | Hardcover | 9789492585950 | Druk: 1 | november 2021 | 320 pagina's | Dutch Venture Publishing


Voor het lezen:

Ik was al gelijk om bij het zien van deze prachtige cover. Terwijl ik nog geen beschrijvende tekst gelezen had, wist ik al dat ik dit boek gewoon MOEST lezen. Ik was helemaal gelukkig toen ik via Jen Minkman een gesigneerd exemplaar kon pre-orderen. De vormgeving van de cover is werkelijk geweldig. Het zeewier waardoor gouden ornamenten lopen. De vuurtoren met een schijnend licht die alles en de perfect afgestemde letters van de titel belichten en in het hoek een vin van een zeemeermin. Dit prachtige design loopt ook door over de achterzijde van de cover, waardoor het echt een perfecte eenheid vormt.

 

Het verhaal:

Enna wil meer van haar leven maken, dan slijten als een arm vissersmeisje. Aska wil weg uit het klooster waar anderen haar leven bepalen. Melinda gelooft niet meer in de regels van haar volk. Al bijna driehonderd jaar wonen de Angelen en Skylgers samen op Terschelling. De Skylgers zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, maar de Angelen maken de dienst uit en alleen zij mogen gebruik maken van elektriciteit. Dit doen ze met behulp van het heilige Vuur van Brandarius, dat brandt in de vuurtoren in de hoofdstad. Daarnaast wordt het eiland bedreigd door sirenes, maar het heilig Vuur van Brandarius houdt ze op afstand. De sirenes, ofwel zeemeerminnen, lokken met hun gezang de burgers de zee in. Maar zijn de sirenes wel zo gevaarlijk als dat er gezegd wordt? Wat is het Vuur van Brandarius en wat gebeurt er wanneer deze dooft? Is alles wat ze al die jaren vertelt is wel werkelijk de waarheid? Enna, Aska en Melinda zoeken ieder op hun eigen manier naar antwoorden.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal is opgebouwd vanuit 3 verschillende karakters en hele unieke en bijzondere verhaallijnen die uiteindelijk samen weten te smelten. We volgen Enna, Aska en Melinda. Deze 3 verhaallijnen zijn duidelijk opgedeeld, waardoor dat je tijdens het lezen niet in verwarring komt.

De 3 verschillende hoofdkarakters zijn enorm diep uitgewerkt en enorm goed weg gezet. Jen laat ze ook alle drie op hele verschillende manieren evolueren en als lezer bouw je met alle drie echt een band op waardoor je met alle drie echt mee kan leven. Ook de andere karakters zijn goed en duidelijk onderscheidend van elkaar neergezet. Met name het personage Royce vond ik uniek en bijzonder. De verhoudingen van de verschillende karakters maakt het ook verrassend en origineel.


Ieder hoofdstuk begint met een prachtige foto, waardoor dat je als lezer ook een visueel beeld krijgt van de oude situatie op Terschelling. Hierdoor was het soms wat storend met de tekst die je door de foto heen moest lezen. Ik vind het een pluspunt dat het verhaal een combinatie is tussen een stuk geschiedenis van Terschelling en fantasy.


De verhaallijn is echt bijzonder, origineel en ademt de magie uit. Niet eerder heb ik iets wat in de buurt hiervan komt gelezen. Het verhaal neemt ook constant hele bijzondere wendingen waardoor dat je als lezer echt geboeid blijft en wilt weten hoe de vork in de steel zit. Het verhaal is zoals je van een YA kan verwachten heerlijk vlot en krachtig geschreven en er zit een lekker tempo in de verhaallijn. De hoofdstukken zijn niet enorm lang en weten met cliffhangers te eindigen waardoor dat je snel geneigd bent om nog even een hoofdstuk meer te lezen. Jen weet enorm goed de hele situatie en omgeving te beschrijven, waardoor het bijna filmisch wordt. Ook de levendige dialogen zijn sterk en goed neergezet.


De plot was echt iets wat ik niet zag aankomen en wat me enorm wist te verrassen. Jen heeft me echt letterlijk op het puntje van de bank laten zitten. Het einde is dan ook een prachtige afronding waardoor dat je her boek met veel voldoening dicht slaat.


Er zitten veel mooie boodschappen in het boek, die je als lezer laten nadenken over de standpunten die je vanuit je opvoeding en cultuur hebt meegekregen. Is de werkelijkheid wel waar die je geleerd is? Ook het idee over een leven zonder elektriciteit zette me enorm aan het denken, iets wat tegenwoordig echt ondenkbaar is.


Het verhaal is echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in een goed YA boek die een goede combinatie van realiteit en magie weet te combineren.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5
2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page