top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Huis van de herfst – Sandra Konst

Van Uitgeverij Elikser kreeg ik de kans deze veelbelovende en uitnodigende roman te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789463655507 | 08-07-2023 | 265 pagina's Uitgeverij Elikser | Prijs €22,50


Voor het lezen:

Alleen al deze vrolijke cover die een herfstige uitstraling heeft (mijn favoriete seizoen) weet me te overtuigen dat ik deze roman moet en zou lezen. De prachtige illustraties van een okergele bakwinkel met heerlijke taartjes in de vitrine en herfstbladeren, vormen een prachtig beeld met de typografie van de titel die in dezelfde herfstkleuren is geschreven. Van Uitgeverij Elikser kreeg ik een recensie-exemplaar. Dank je wel. Ik heb nog niet eerder een boek van Sandra Konst gelezen, dus ik ben erg benieuwd naar haar schrijfstijl. De flaptekst is veelbelovend, dus ik kan niet wachten om van het heerlijke boek te gaan genieten.

 

Het verhaal:

Het leven van de dertigjarige Lucia valt niet mee. Ze is haar reukzin kwijtgeraakt, wat het werken in een restaurant in Venetië niet gemakkelijk maakt. Daarbij moet ze ook nog alleen de zorg voor haar vijfjarige zoontje dragen die extra aandacht nodig heeft. De situatie wordt onhoudbaar en ze wordt op een middag op staande voet ontslagen. Ze besluit ten einde raad om terug naar haar ouderlijk huis en het platteland te trekken, zodat ze steun heeft van haar moeder die een grote pompoenkwekerij runt. Daar aangekomen, komt ze erachter dat haar hulp geroepen komt. Er blijkt nog een grote voorraad pompoenen te liggen die haar moeder niet kwijt kan. Lucia besluit er in de keuken mee aan de slag te gaan. Ze ontwikkelt een warm contact met de mensen in het dorp en haar leven lijkt weer de goede kant op te gaan. Maar dan ontstaat er onenigheid die compleet uit de hand loopt met een van de grootste pompoen afnemers. Lucia slaat met haar zoontje op de vlucht, alleen de dorpelingen willen Lucia en haar zoontje niet meer los laten.

 

Mijn ervaring:

Sandra Konst heeft een ongelofelijk fijne, vlotte en levendige schrijfstijl, waardoor je zonder dat je er erg in hebt vanaf de eerste bladzijde al compleet in het verhaal zit. Door haar prachtige beschrijvingen, waarvan bij tijden het water je letterlijk in de mond loopt, en het prachtige dorpje en platteland zie je het verhaal voor je. Daarbij weten de levendige en realistische dialogen het verhaal nog verder tot leven te brengen.


De personages en met name Lucia zijn sterk en goed neergezet. Ook de andere personages zijn uniek en hebben allemaal hun eigen identiteit en maniertjes gekregen. Dit zorgt ervoor dat het verhaal ook enorm realistisch aanvoelt. Zeker omdat alle personages ook hun mankementjes en eigenaardigheden hebben.


De verhaallijn is enorm mooi, sterk en bevat thema's die prachtig in de verhaallijn zijn uitgewerkt zoals familiebanden, vriendschappen en het vinden van je levensweg. Daarbij weten de heerlijke kookkunsten van Lucia je het water in de mond te lopen. Helemaal als je na het lezen van het boek constateert dat de recepten ook nog eens aan het prachtige verhaal zijn toegevoegd. Het verhaal kent mooie, sterke en onverwachte wendingen en zeker het plot en de plottwist weten er een sterk en compleet verhaal van te maken. Ik kan het enorm waarderen als ik dingen niet aan zie komen en die me positief verrassen. Dat is bij deze roman zeker gelukt.


Het huis van de herfst is een mooie, sterke en ontroerende roman, die iets los in me wist te maken. Het verhaal is enorm vlot, levendig en realistisch geschreven en bevat prachtige thema's die op sterke wijze in de verhaallijn tot zijn recht komen. Ook heeft Sandra Konst een heerlijk gevoel voor humor, dat het boek op de juiste momenten verlicht. Het verrassende plot en plot twist zorgde voor de toef op de taart. Dikke aanrader!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️


10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page