top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

In mijn straat groeien geen bloemen – Roger Vanhoeck

Ik kreeg deze prachtige YA toegestuurd, als Superheld van van Driel publishers om te lezen en recenseren. Mega bedankt!

Nederlands | Hardcover | 9789493200692 | 02 oktober 2023 | 226 pagina's van Driel Publishing | Prijs €21,95


Voor het lezen:

Deze young adult heeft niet direct voor mij de look en feel van een young adult. Eerlijk gezegd spreekt de cover me ook niet direct aan. De geschilderde vrouw met hoofddoek die treurig en behoedzaam om zich heen kijkt is niet mijn persoonlijke smaak. Toch weet de flaptekst me al wel direct nieuwsgieriger te maken naar het verhaal en lijkt het me wel een mooi verhaal. Het is mijn eerste kennismaking met de schrijver Roger Vanhoeck, dus ik heb nog geen idee wat ik van deze schrijver kan en mag verwachten.

 

Het verhaal:

Er woedt een allesverwoestende oorlog in Aleppo, een eeuwenoude mythische stad in Syrië. Ondertussen groeien er zelfs geen bloemen meer. Wanneer er weer eens bomaanslagen plaats vinden komt de vader van de vijftienjarige Zainab om het leven. Haar moeder maakt daarom een beslissing die het leven van haar en Zaineb voorgoed verandert, haar moeder besluit namelijk om te vluchten naar Europa. Het wordt een gevaarlijke, moeizame en zware tocht langs mensensmokkelaars, een verraderlijke zee en onbetrouwbare schippers. Ook Europa lijkt niet zo gastvrij als dat ze dachten. Ze belandt in een troosteloos Grieks vluchtelingenkamp, zou Zaineb dan zo eindigen?

 

Mijn ervaring:

Roger Vanhoeck heeft een vrij vlotte en krachtige schrijfstijl. Hij weet het verhaal, de wendingen en gebeurtenissen op sterke wijze te verwoorden, ook weet Roger Vanhoeck perfect op tijden de verhaallijn te versnellen en vertragen.


Het verhaal is geschreven vanuit Zaineb, die samen met haar moeder en beste vriend Aleïc een spannende, heftige en bij tijden huiveringwekkende tocht en gebeurtenissen meemaakt. Voor mij persoonlijk had Zaineb nog wel wat verder uitgediept mogen worden in emotie en gevoel, dit blijft, ondanks de enorm heftige gebeurtenissen, wat aan de oppervlakte. Wel snap ik zijn keuze, aangezien het een YA is en het verhaal misschien anders te heftig en aangrijpend zou worden. Toch heb ik bewondering voor zijn personage keuze, het is absoluut geen typisch doorsnee personage en hij heeft haar zo neergezet dat je goed met haar mee in het verhaal kan gaan. Ook de andere personages zijn divers, gevarieerd en goed neergezet.


Het verhaal heeft een enorm originele, heftige en aangrijpende verhaallijn. Het was mijn eerste verhaal dat ik las over een vluchteling en haar zoektocht naar een beter bestaan. Zaineb maakt heftige en afgrijselijke dingen mee, zoals haar vader die door een bomaanslag wordt getroffen, de vlucht naar Europa die intens en bij tijden mensonterend is. Toch blijft ze in de liefde geloven en heeft ze een onweerstaanbare veerkracht. Doordat Roger Vanhoeck bij de heftige gebeurtenissen niet te diep op de emoties en gevoelens van Zaineb inzoomde, werd je als lezer niet compleet overrompeld. Het prachtige en onverwachte plot zorgde Roger Vanhoeck ervoor dat het verhaal ook een bijzonder einde kreeg.


In mijn straat bloeien geen bloemen, is een verrassende, originele en heftige young adult. Ik had een hoop verwacht, maar absoluut niet dit. Ondanks dat het verhaal fictie is, heeft het verhaal me met andere ogen naar vluchtelingen laten kijken. Het is vlot en krachtig geschreven. Het is een heftig en aangrijpend verhaal, maar Roger Vanhoeck weet de intensiteit te doseren door niet te veel in de emoties en gevoelens van de personages te treden. Zeker een aanrader, voor wie iets anders wil ontdekken.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page