top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Langste kerst ooit – Lisette Jonkman

Een heerlijke kerst-feelgood, zeker met deze prachtige cover kon ik het niet laten om een gesigneerd exemplaar te pre-orderen.

Nederlands | Paperback | 25 oktober 2022 | 265 pagina's | 9789021035178 | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | Prijs €20,99


Voor het lezen:

In deze tijd van het jaar kan ik niet nee zeggen tegen een heerlijke kerst-feelgood. Zeker niet als hij zo'n uitnodigende en vrolijke cover heeft als dit boek én je ook nog eens de kans hebt om een gesigneerd exemplaar te pre-orderen. Ik ben echt dol op de kerst en wat is er leuker om in de kerststemming te komen met heerlijke boeken met een kerstverhaal. Hopelijk gaat dit boek aan mijn verwachtingen voldoen en ben ik na het lezen van het boek helemaal in de positieve kerststemming. De kerstmuziek staat op en ik ben klaar om het boek in te duiken.

 

Het verhaal:

Elke dag Kerstmis, zou dat geen feest zijn?

Noëlle is gek op kerst, het is haar favoriete dag van het jaar. Daarnaast is ze ook nog eens deze dag jarig. Ieder jaar organiseert en verzorgd ze deze dag tot in de puntjes voor een select groepje vrienden en familie. Ze telt de dagen naar kerst echt af. Alleen deze kerst gaat alles verkeerd. Niet een beetje, maar echt alles. Deze dag wordt haar grootste nachtmerrie. De honden van de buurman verslinden haar boodschappen voor het kerstdiner, er vliegt vanalles in de fik, de vliezen van haar zus breken op haar gloednieuwe eetkamerstoel, haar broer staat onverwachts aan de deur met een gast en tot overmaat van ramp treft ze deze dag ook haar ex die zich net heeft verloofd met zijn nieuwe zwangere vriendin. Als ze eindelijk in bed ligt is ze blij dat deze dag voorbij is. Maar dan wordt ze de volgende dag wakker en blijkt het weer eerste kerstdag te zijn.

 

Mijn ervaring:

Wat heeft Lisette Jonkman een heerlijke vlotte, krachtige schrijfstijl vol gevoel. Het is absoluut een heerlijke feelgood met enorm veel humor. Ik hoefde geen enkele moeite de doen om compleet in het verhaal van Noëlle op te gaan. Ze heeft het hoofdpersonage op een hele sterke manier neer weten te zetten. Het is echt een personage waar je als lezer echt helemaal mee meeleeft. Zeker als alle heftige fiasco's zich in een rap tempo weten op te volgen, dan kan je niet anders dan enorme empathie voor Noëlle voelen. Ze weet het verhaal enorm levendig te beschrijven en de dialogen weten het verhaal nog levendiger te maken en nog verder te versterken. Daarnaast weet ze het verhaal met veel humor heerlijk luchtig en levendig te maken waardoor ik meerdere malen echt hardop heb zitten lachen.


De verhaallijn is enorm leuk, sterk en origineel. Ik was na de derde keer even bang voor verveling/herhaling, maar niets was minder waar. Iedere keer wist Lisette me te verbazen met de onverwachte wendingen die het verhaal toch weer nam. Buiten het hoofdpersonage Noëlle zijn ook de andere personages goed en onderscheidend neergezet. Naarmate het verhaal vordert ga je als lezer echt met Noëlle mee denken hoe dat de constant herhalende lus doorbroken kan worden en wat de oplossing zal zijn. Ik had misschien al snel een idee wat de oplossing en het plot zou gaan brengen, maar toch wist Lisette me de kers op de taart te geven en het verhaal nog beter dan verwacht af te ronden.


Met de kerst in aantocht, is deze heerlijke kerst-feelgood absoluut een boek dat je de komende maand moet gaan lezen. Ik weet zeker dat het verhaal je positief weet te verrassen en dat je met de nodige lachbuien gaat genieten van het leuke en grappige verhaal. Ik ben dan ook na het lezen van het boek helemaal in de positieve kerststemming!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️
18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page