top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Morgen kan het anders zijn - Jacques Brooijmans

Ik kreeg van Uitgeverij Clavis Young Adults de kans om deze nieuwe YA te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Hardcover | 9789044852486 | 24 november 2023 | 656 pagina's Uitgeverij Clavis Young Adult | Prijs €27,95


Voor het lezen:

Dit boek is door de opvallende en originele cover erg uitnodigend en maakt me erg nieuwsgierig naar het verhaal. Zeker na het lezen van de flaptekst is mijn interesse gewekt naar dit vernieuwende en eigentijdse verhaal. De donkerblauwe cover met lijntekeningen van gezichten met daaroverheen de krachtige titel Morgen kan het anders zijn. Waarbij het anders in regenboogkleuren straalt, wekt enorme interesse in me op en hierdoor heb ik dan ook hoge verwachtingen.

 

Het verhaal:

Het laatste jaar op de middelbare school van Jordi is van start gegaan. Dit jaar moet hij het zonder zijn beste vrienden Brent en Ilse doen. Omdat hij er 'alleen' voor staat, besluit hij iets bijzonders van dit laatste jaar te gaan maken. Hij wil zich openstellen voor nieuwe mensen in zijn leven. Klasgenote Marieke laat op school overduidelijk haar uitgesproken mening horen voor democratische rechten. Dit inspireert Jordi enorm. Ook krijgt hij contact met klasgenoot Björn die al snel verliefd op hem wordt, maar in politiek opzicht er compleet andere denkwijze op na houdt wat Jordi in verwarring brengt. De Praagse kunststudente Irina weet Jordi een spannende en nieuwe wereld in te trekken. Gelukkig weet zijn grootvader hem door middel van goede gesprekken met beide benen op de grond te houden. Jordi staat onzeker en zoekende in het leven en schrijft over alles wat hem bezighoudt: kunst, politiek, liefde en de onvoorziene wendingen op de toekomst. Een boek met pleidooien door vrijheid en verdraagzaamheid geven Jordi inspiratie. Al zoekende vindt Jordi in het laatste jaar inzichten op zichzelf en op een wereld vol maatschappelijke spanningen.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal start bij het begin van het nieuwe en laatste schooljaar dat Jordi tegemoet gaat. Hierbij start Jordi dan ook direct met zijn voornemen om zich dit jaar meer open te stellen voor nieuwe mensen en dingen die op hem af komen. Het boek vervolgt zich in dagboekvorm waardoor je met Jordi samen door de dagen gaat. De dagen worden afgewisseld door berichten die hij deelt met verschillende personages, met name Brent en Ilse en de pleidooien die hij schrijft.


Jacques Brooijmans weet het personage Jordi met enorm veel aandacht, gevoel en detail neer te zetten. Jordi is een erg open minded persoon die erg analyserend en filosoferend door het leven gaat. Hierdoor kan hij soms erg langdradig van stof zijn en enorm in detail treden. Ook heb ik me meermaals afgevraagd of een negentienjarige zich daadwerkelijk constant met deze vraagstukken in het leven bezig houdt en of dat deze de boventoon voeren in zijn leven. Ook Ilse, Brent, Marieke, Irina en Björn zijn uitzonderlijke, unieke en excentrieke personages. Wel maakt dat direct een erg bijzonder en origineel verhaal.


Het verhaal is absoluut erg intrigerend en origineel, wel vond ik het persoonlijk te langdradig en vroeg ik me af hoe realistisch het is dat een negentienjarige zich zo analyserend en filosoferend met de politiek en pleidooien over het leven zich bezighoudt. Wel heb ik, nog nooit zo'n origineel en out of the box boek gelezen dat me zo aan het denken heeft gezet. Het boek laat je echt met andere ogen naar belangrijke vraagstukken in het leven kijken. Jacques Brooijmans weet kritische punten op sterke wijze tegen het licht te houden en te bevragen.


Morgen kan het anders zijn is een erg originele, unieke en bijzondere YA. Door de soms lange filosofische denkwijze, de uitgebreide analyses en pleidooien van Jordi is het boek wel soms wat langdradig. Het is wel een intrigerend verhaal dat je aan het denken zet over de kunst, politiek, liefde en de onzekerheid van de wereld. Als je een keer iets totaal anders wilt lezen, dan is dit boek een verrassende en verfrissende aanrader!   


Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5

23 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page