top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Muren van ijs – Nanouk Kira

Ik kreeg van Nanouk een berichtje of ik haar boek wilde lezen en recenseren, daar kon ik niets anders dan volmondig ja op zeggen.

Nederlands | Paperback | 9789463084512 | Druk: 1 | juli 2022 | 636 pagina's | Uitgeverij Zilverbron | Prijs €27,50


Voor het lezen:

Ik heb het boek al een paar keer langs zien komen op Instagram en was enorm nieuwsgierig naar het boek van Nanouk Kira. De beschrijvende tekst, beloofd in ieder geval een goed en spannend verhaal. Daarnaast spreekt ook de cover me enorm aan. Het straalt magie, duisternis en een hoop spanning uit. De kleuren spelen voor dit gevoel een grote rol. Het is erg mooi dat de cover is doorgetrokken over de rug en achterzijde, waardoor de totale cover een mooi geheel vormt.

 

Het verhaal:

“Alles is veranderd. Je voelt het in de koude lucht, in de mist die rond onze huizen hangt. Je voelt het in de stenen beelden van onze goden, die men de rug toekeert. Je voelt het in je hart, in het hart van Orton. In de kille straten vergeet iedereen de hoop. Mensen leven om te dienen en dienen om in leven te blijven.” Ravacur is een stad in opkomst, zegt men overal. Een stad die snel zal uitgroeien tot een welvarend rijk. Neara ziet haar kans wanneer haar oom erheen vertrekt voor zijn baan als belastinginner. Ze reist met hem mee in de hoop dat de stad haar andere mogelijkheden biedt dan een grimmige toekomst waarin ze hem opvolgt. Al snel blijkt dat de beloofde welvaart een bittere nasmaak heeft. Rijkdom en voedsel wordt hier niet met iedereen gedeeld. Terwijl er een bijzonder strenge winter heerst, moeten bewoners buiten aan een muur bouwen. Niet alleen Neara trekt de rechtvaardigheid hiervan in twijfel. Onder de dorpelingen hoort ze steeds meer gefluister over Orton, de naam die Ravacur vroeger droeg. Ze ontmoet mensen die terugverlangen naar het dorp zoals het vroeger was. Vira, die gelooft dat zij er is om hen van de kou en onderdrukking te redden. Déno, een verbannen jongen die weinig loslaat over wat hij met de sneeuw te maken heeft. En Firan, een rebel die achter zijn vrolijke masker een diepe duisternis verbergt. Neara wordt steeds verder meegesleurd in de onrust. Als ze achter de prijs van haar keuzes komt, lijkt het al te laat om het dorp en de bewoners nog haar rug toe te keren.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal wordt vertelt vanuit verschillende personen, die per hoofdstuk wisselen. Dit zorgde er bij mij voor dat het even duurde voordat ik echt helemaal in het verhaal zat. Wel zorgt deze manier van schrijven ervoor dat we het verhaal vanuit verschillende perspectieven bekijken en je hierdoor een brede kijk op de gebeurtenissen krijgt. Ook leer je daardoor als lezer ook meerdere karakters in het verhaal heel goed kennen en krijgt het ook meer diepgang omdat je weet wat er in de verschillende karakters om gaat. De karakters zijn daarnaast heel verschillend, wat er voor zorgt dat je als lezer echt niet in verwarring komt en leren de verschillende karakters ook elkaar allemaal kennen waardoor dat ze tijdens de verhaallijn ook goed kan volgen.


Door dit wisselende perspectief krijgt het verhaal voor mij al gelijk een bijzonder tintje. Ook de verhaallijn is origineel, goed en sterk neergezet. Nanouk weet hele goede en levendige in het verhaal te brengen, waardoor de verhaallijn echt tot leven komt. Ook blijft de verhaallijn spannende en onverwachte wendingen nemen, waardoor je echt geboeid blijft. Wat ik erg goed vind is dat Nanouk ook taboes in het verhaal niet uit de weg gaat en durft heftige onderwerpen aan bod te laten komen. Hiervoor geeft ze een hele duidelijke triggerwarning voor je aan het boek begint. Daarnaast is er aan fanatsy in het verhaal geen gebrek, maar Nanouk Kira weet dit enorm goed in haar verhaal te verwerken dat het enorm natuurlijk en sterk in het verhaal tot zijn recht komt. Het plot was verrassend en ook niet echt wat ik helemaal verwacht had. Hierdoor moet ik eerlijk bekennen dat ik het boek niet helemaal met een super gevoel dicht sloeg. Ik had meer een echt einde verwacht, terwijl er nu voor mijn gevoel nog een deel 2 kan volgen.


Ik heb echt genoten van het spannende en originele verhaal, wat me echt van het begin tot het einde wist te boeien. Het einde was misschien niet helemaal wat ik er persoonlijk van verwacht had, maar toch was het een goed en spannend verhaal met een goede dosis fantasy. Ik weet zeker dat hier iedere fanatsy-liefhebber van zal gaan genieten.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️
32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page