top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Niet geboren op mijn verjaardag – Sam Van den Haak

Ik kreeg van Sam de vraag of ik haar haar boek wilde beluisteren.

Nederlands | Digitaal luisterboek | 9789180517614 | 09 januari 2023 Speelduur: 06:11:00 minuten | Voorlezer: Sam van den Haak | Uitgeverij Lind & Co | Prijs €12,95


Voor het lezen:

Ik kreeg via Instagram een berichtje van Sam van de Haak met de vraag of ik interesse had om haar boek te luisteren en te recenseren. De recensies en de beschrijvende tekst van haar boek maakte me nieuwsgierig naar haar verhaal. Ik lees vaker biografieën, maar ik heb nog nooit een verhaal over een adoptie beluisterd of gelezen, dus ik ben erg benieuwd naar haar verhaal.

 

Het verhaal:

Een slachtoffer van adoptie fraude en misbruik vecht voor haar eigen identiteit.

Hoe voelt het om geadopteerd te worden? Het lijkt een mooi beeld van kinderen die gered worden uit een heftige situatie en een beter bestaan wordt geboden, maar helaas is dat niet altijd de realiteit. Sam van den Haak vertelt hoe zij haar adoptie ervaarde. In haar adoptiegezin was het namelijk niet veilig, daarnaast werd ze op haar zeventiende op straat gezet. Sam van den Haak ging op zoek naar haar identiteit en haar waarheid en ontdekte al snel dat alles rondom haar bestaan uit leugens bestond. Zelfs haar geboortedatum bleek niet te kloppen. Ze vocht een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat wegens adoptie fraude en kinderhandel. Ze zocht naar haar eigen identiteit en haar familie.

 

Mijn ervaring:

Het is een heftig en persoonlijk verhaal, waarbij Sam zichzelf open en kwetsbaar opstelt door haar hele levensverhaal te vertellen. Het is leuk dat Sam ook zelf haar luisterboek heeft ingesproken, hierdoor is het nog persoonlijker. Wel moest ik erg wennen aan het accent van Sam.


Sam beschrijft haar verhaal op krachtige en vlotte wijze, waardoor er een lekker tempo in het verhaal zit. Ze vertelt op positieve wijze haar verhaal, want wat heeft Sam veel heftige dingen in haar leven meegemaakt. Haar verhaal volgt niet helemaal op chronologische volgorde, maar volgt wel een duidelijk verloop in de gebeurtenissen in haar leven en haar zoektocht. Haar verhaal en zoektocht ontstaat na het zien van afleveringen bij Zembla over adoptie en kinderhandel.

Het is een heftig en aangrijpend verhaal dat ze vertelt. Al kan je er als luisteraar ook veel uit leren en mooie inzichten uit opdoen.


Niet geboren op mijn verjaardag is een heftige en aangrijpende biografie, waarin Sam van den Haak op openhartige en kwetsbare wijze haar levensverhaal vertelt. Toch is ze ondanks alles wat ze heeft meegemaakt positief gebleven. Na dit verhaal kijk je toch op andere wijze naar adoptie.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page