top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Nieuw bloed – Jet van Vuuren

Ik kreeg van jet persoonlijk de vraag om haar boek te lezen en te recenseren. Met een gesigneerd exemplaar begin ik aan de veelbelovende leespret. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789026362743 | 11 juli 2023 | 328 pagina's Uitgeverij Ambo|Anthos | Prijs €17,50


Voor het lezen:

Het is mijn eerste kennismaking met de schrijfster Jet van Vuuren, maar ik heb enorm hoge en goede verwachtingen. Zeker na het lezen van recensies van haar eerder geschreven boeken. Ik vond het dan ook een mega eer dat ik van haar de kans kreeg om haar nieuwe boek te lezen en te recenseren. De cover is intrigerend en uitnodigend. De vrouw in een (regenjas) die met haar rug naar je toe staat en uitkijkt over een heide met op de achtergrond bos in met een onheilspellende lucht roept een unheimisch gevoel op.

 

Het verhaal:

Barbara van Eck is gescheiden en oneervol ontslagen als rechercheur. Ze woont tijdelijk in een tiny house van een vriendin. Wanneer haar metgezel en teckeltje Timmetje overlijdt, besluit ze kattenoppas te worden. Ze heeft als kattenoppas goede recensies op haar naam staan als ze onverwachts wordt gevraagd om drie weken op twee katten te passen in een seniorencomplex. Omdat het op het laatste moment komt, krijgt Barbara er een flink bedrag voor. Het lijken drie saaie weken te gaan worden, wanneer er ineens de ene naar de andere bewoner overlijdt. De politie gaat, in alle gevallen, uit van een natuurlijke dood. Hierdoor slinkt de wachtlijst voor het complex, want zo kan er nieuw bloed komen wonen: jonger en energieker. De rechercheur in Barbara komt naar boven en ze kan het niet laten om op onderzoek uit te gaan...

 

Mijn ervaring:

Met een spannend, prikkelend en goed proloog van Jan en Wilma, weet Jet van Vuuren je direct nieuwsgierig te maken naar het verhaal. Vervolgens switcht het verhaal terug naar een paar dagen daarvoor en start de verhaallijn, waarbij Barbara arriveert bij het appartementencomplex om op twee katten te gaan passen. Tussen de verhaallijn die zich op chronologische wijze vervolgt zitten hoofdstukken die teruggrijpen naar de jeugd en kindertijd van Barbara en korte hoofdstukken van een onbekende die op wraak is. Deze zorgen samen met de spannende, sterke en goede verhaallijn voor veel vragen die je als lezer geboeid en tot het einde nieuwsgierig houden.


Het personage Barbara heeft Jet van Vuuren op fantastische wijze goed neergezet en uitgediept. Ik vind het erg goed dat ze niet gekozen heeft voor een doorsnee personage, maar juist voor een wat ouder personage dat uniek en realistisch is neergezet. Ze weet Barbara zo neer te zetten dat je helemaal met haar in de spannende en goede verhaallijn mee kan gaan.


Jet van Vuuren heeft een enorm vlotte, krachtige en levendige schrijfstijl en weet een realistisch en mega spannend verhaal neer te zetten. Ze weet precies op de juiste momenten het tempo in de verhaallijn te verhogen of juist te vertragen en in detail te treden, waardoor het verhaal je echt grijpt. Dit verhaal is absoluut een pageturner. De puzzelstukjes over het heftige verleden van Barbara, de doden die vallen in het heden, waar meer achter schuil gaat en de stukken tekst van iemand die op wraak uit is, zorgen ervoor dat Jet van Vuuren je in haar greep weet te houden. Het verhaal zit enorm goed in elkaar en tegen het einde weet Jet van Vuuren op fantastische wijze bij het plot de puzzelstukjes op zijn plek te laten vallen. Met twee knetterende en razend goede laatste hoofdstukken weet ze er nog even een puntje aan te zuigen. Wauw!


Nieuw bloed is een knetter goede en sterke pageturner die je van begin tot einde in zijn greep houdt. Het unieke en verrassende hoofdpersonage Barbara is enorm goed neergezet en uitgediept. Daarbij weet de spannende, originele en verrassende verhaallijn je vanaf het begin te pakken, zeker door de aanvulling met de verhaallijn over de jeugd van Barbara en van iemand die op wraak uit is, weet Jet van Vuuren de spanning tot razende hoogte op te bouwen. Ze heeft met dit boek mijn verwachtingen overtroffen, het is een mega dikke aanrader. En ik kijk nu al uit naar het volgende deel van deze serie.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️+

8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page