top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Op het spectrum - Leven met autisme - Koen Bruning

Ik kreeg van Uitgeverij Prometheus dit prachtige en veelbelovende recensie-exemplaar opgestuurd. Onwijs, onwijs bedankt!

Nederlands | Paperback | 9789044655407 | 13 februari 2024 | 208 pagina's Uitgeverij Prometheus | Prijs €21,99


Voor het lezen:

Aangezien ik zelf autisme heb, vind ik boeken over en rondom autisme erg interessant en leerzaam. Niet alleen het perspectief van een neurotypisch persoon of een psycholoog, maar met name de ervaringen en verhalen van anderen die gediagnosticeerd zijn met autisme. Hoe ervaren zij de wereld, de sociale contacten en de prikkels. Ik ben erg benieuwd en nieuwsgierig naar het verhaal van Koen.

 

Het verhaal:

Het gezin van Koen bestaat uit: een zorgzame moeder, een zusje die haar eigen weg zoekt en een vader die worstelt met zijn eigen ongediagnosticeerde autisme. Veelal hebben mensen de beste bedoelingen, maar er is toch nog altijd veel onbegrip. Dat geldt ook voor de jeugd van Koen. De situaties die hij schetst zijn soms pijnlijk, liefdevol en onthullen de complexiteit van het opgroeien met autisme. Koen houdt daarbij de lezers een spiegel voor. De vele hindernissen die mensen met autisme ervaren heeft veelal te maken met hoe de maatschappij reageert op mensen die van de 'norm' afwijken.

 

Mijn ervaring:

Wat een treffend verhaal, ik herken mezelf in veel dingen die Koen die zijn boek vertelt. Koen Bruning heeft een vlotte, scherpe en analytische schrijfstijl, waarin hij openhartig een verslag doet over zijn jeugd en ervaringen in het leven met zijn diagnose autisme. Hij is gediagnosticeerd met asperger, al worden tegenwoordig alle vormen van autisme onder één kam gescheerd.


Op chronologische wijze vertelt Koen Bruning, met daarin sprongen genomen, over zijn leven beginnend in zijn jeugd. Hij schrijft over de tijd voor en na zijn diagnose. Ook de verhuizing van het gezin van Amerika naar Nederland. Zijn ervaringen in het speciaal onderwijs en later het regulier onderwijs, de sociale contacten en de liefde. In deze verhalen ervaar ik enorm veel herkenning. Zijn opmerking tegen de juffrouw over het te laat komen.

'Van mijn moeder moest ik zeggen dat we in de file waren gekomen. Maar dat is niet zo.' Op haar beurt proestte zij haar thee uit, die door mijn eerlijkheid, met spuug en al, zowat terug in het kopje belandde. 'Het zit namelijk zo. Ik heb er gewoon te lang over gedaan juffrouw. Maar ik ben niet verdrietig. Vandaag niet. Vandaag voel ik me goed, juf.'

Zo ook zijn ervaring met het ontmoeten van Sinterklaas.


Naast de herkenning die ik door het hele verhaal van Koen Bruning ervaar, weet Koen Bruning ook erg goed een analytische kijk op de gebeurtenissen en de reactie van de maatschappij te geven. Waardoor ervaren mensen met autisme, of andere die van de norm afwijken, zoveel struikelblokken? Hij weet de pijnlijke en moeilijke punten kritisch te benoemen en hierover zijn heerlijke en eerlijke mening te geven.


Op het spectrum is een herkenbaar, mooi en openhartig verhaal van Koen Bruning. Waarin hij vertelt over zijn jeugdervaringen met betrekking tot zijn autisme. Dit doet hij op vlotte, heldere, eerlijke en analytische wijze. Het is echt een aanrader voor mensen met autisme, maar ook zeker voor neurotypische mensen, om anderen met autisme beter te begrijpen.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page