top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Opa Goochel – Yvonne Deinert

Ik won bij Mustread or not en Uitgeverij Neckar dit veebelovende e-book, dank je wel!

Nederlands | E-book | 9789493192577 | 26 september 2022 | 184 pagina's

Adobe ePub | Uitgeverij Neckar | Prijs €6,99


Voor het lezen:

Alleen de titel en de sprekende en prachtig geïllustreerde cover al maakt me enorm nieuwsgierig naar het verhaal. Het grappige jongetje, gehuld in een goochelpakje en goochelstokje, strooiend met een aantal kaarten en foto's waarop oude afbeeldingen te zien zijn. De typografie van de titel is perfect op de illustratie afgestemd en vormt echt een eenheid. Ik heb goede verwachtingen van het boek, ondanks dat ik de schrijfster Yvonne Deinert nog niet ken.

 

Het verhaal:

Roem heeft een grote passie en droom. Hij wil, net als zijn opa, een wereldberoemde goochelaar worden. Roem kent al super veel trucs en hij is al echt enorm goed. Maar hij kent nog geen grote trucs, zoals zijn opa. Zijn opa wil de trucs voor Roem geheimhouden, pas als hij twaalf is wil zijn opa hem de grote trucs vertellen en leren. Alleen opa wordt steeds vergeetachtiger, hierdoor krijgt Roem het gevoel alsof er nog maar weinig tijd is. Kan hij op tijd de grote goochelgeheimen van zijn opa leren?

 

Mijn ervaring: Yvonne Deinert heeft haar schrijfstijl perfect afgestemd op de jeugdige lezertjes. Haar woord- en zinskeuze en de manier waarop ze het onderwerp dementie aanpakt en in het verhaal verwerkt heeft, heeft ze enorm goed gedaan. Daarbij laat haar heerlijke gevoel voor humor het verhaal echt sprankelen.


Het verhaal is geschreven vanuit Roem, een jongetje dat ervan droomt om, net als zijn opa waar hij enorm tegenop kijkt, een wereldberoemde goochelaar te worden. Roem is op enorm sterke en goede wijze neergezet en beziet de hele situatie echt vanuit een kind perspectief. Daarbij schrijft Yvonne Deinert op enorm vlotte en levendige wijze, waardoor het verhaal helemaal tot leven komt. Vooral haar sterke dialogen laten het verhaal enorm realistisch voelen.


De verhaallijn is origineel, sterk en enorm goed opgebouwd. Op prachtige wijze weet Yvonne Deinert de symptomen van de dementie te verwoorden in het verhaal en legt ze op heldere en passende wijze uit wat er met opa aan de hand is, door middel van de uitleg van de moeder van Roem. Daarnaast is het avontuur en de ontwikkeling van Roem en zijn goochelkunsten ook super leuk verwoord. Het is echt een verhaal waar je van het begin tot het einde enorm van geniet.


Opa goochel is een bijzonder, origineel en mooi verhaal. Op prachtige wijze en in een sterke verhaallijn weet Yvonne Deinert op heldere wijze de symptomen en het ziektebeeld van dementie te beschrijven. Hiermee krijgen kinderen een goed beeld en op prachtige wijze uitgelegd wat dit is. Het is een prachtig verhaal dat me echt heeft geraakt. Zeker een dikke aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5


5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page