top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Pineapple street – Jenny Jackson

Deze roman klonk zo veelbelovend dat ik het boek moest lezen. Ik kreeg van LS Amsterdam en Zin in feelgood deze nieuwe roman te lezen en te recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789024598632 | 20 juni 2023 | 256 pagina's Uitgeverij LS Amsterdam | Prijs 22,99


Voor het lezen:

Alleen al bij de aankondiging van dit boek wist ik, dat ik het boek wilde en moest lezen. De bijzondere, opvallende en kleurrijke cover maken me enorm nieuwsgierig naar het verhaal. Op de cover zien we een kleurrijke illustratie van een woonkamer in een veelvoud van kleuren. Daarbij geven de titel in goudfolie en de lamp nog een extra bijzondere twist aan deze al opvallende cover. Het is een debuutroman, dus ik kijk er naar uit deze nieuwe en veelbelovende schrijfster te gaan ontdekken.

 

Het verhaal: De steenrijke familie Stocktons genieten al generaties lang van hun kapitalistische succes en de bijbehorende privileges. De drie dochters, Darley, Georgiana en Sasha, worstelen alle drie op geheel eigen wijze over de waarde en de status van het geld dat ze erven.

Zo kan Sasha alleen met haar geliefde onder huwelijkse voorwaarden en sociale (familie)druk trouwen. Wil Darley niet onder voorwaarden trouwen waardoor al haar financiële zekerheid wegvalt als haar man betrokken raakt bij een schandaal en zijn geld verliest en ervaart Georgiana hoe het is om verliefd te worden op een collega/man die al een relatie heeft.

 

Conclusie:

Jenny Jackson heeft een erg vlotte, krachtige schrijfstijl, waardoor het verhaal enorm fijn en prettig leest. Het verhaal is geschreven vanuit drie verschillende personages; Darley, Georgiana en Sasha die alle drie totaal verschillend, uniek, sterk en goed uitgediept zijn neergezet. Ze ervaren het leven alle drie op hele andere wijze, wat ervoor zorgt dat het een dynamisch en sprankelend verhaal wordt. Zeker omdat de personages bij dezelfde familie behoren en elkaar in de verhaallijn overlappen. Wel vind ik het jammer dat er gekozen is voor een vertelperspectief van de personages. Hierdoor hou je als lezer net iets meer afstand van het personage en kruip je er niet helemaal in.


Het verhaal is niet op chronologische volgorde geschreven, maar switcht daarbij soms terug in het heden. Dit is zo gedaan dat Jenny Jackson met deze terugblikken de verhaallijn weet te versterken en daarmee de personages en hun handelingen, emoties en gebeurtenissen nog beter tot hun recht komen. Het verhaal is een bijzonder, originele en leuke verhaallijn, die door de meest bizarre en onverwachte wendingen ervoor zorgt dat je als lezer nieuwsgierig blijft naar het vervolg van het verhaal. De opbouw naar het plot is sterk, vooral omdat na het plot toe de hele familie uit elkaar dreigt te vallen en alles in het honderd lijkt te lopen. Door middel van een verrassende en mooie draai volgt er toch een krachtig einde.


Pineapple street is een bijzondere, originele en sterke roman. De combinatie van de klasse van de familie, geld en manier kijk op het leven en de wereld is verrassend. De drie unieke personages zorgen daarbij voor opmerkelijke en vermakelijke verhaallijn. Door de wendingen en gebeurtenissen houdt het boek je in zijn greep. Ik heb het in één keer uitgelezen. Voor iedereen die een bijzondere roman wil lezen, is dit absoluut een aanrader.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page