top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Reis langs de Rijn en verder – Amber Ten Brink

Ik kreeg deze prachtige roman toegestuurd als Superheld van van Driel publishers om te lezen en recenseren.

Nederlands | Paperback | 9789493200906 | 01 september 2023 | 379 pagina's van Driel Publishing | Prijs €23,95


Voor het lezen:

De sfeervolle en warme cover geeft me direct een uitnodigend en troostend gevoel. Op de cover zien we een stuk van de Rijn met daarlangs een stad bij een zonsondergang. Dit alles in warme oranje tinten. De titel is er op een leuke en passende manier aan toegevoegd. Het is de eerste roman van Amber ten Brink die ik ga lezen. Maar de flaptekst is veelbelovend, dus ik ben enorm nieuwsgierig.

 

Het verhaal:

Madou wordt door haar moeder op slinkse wijze overgehaald om met haar mee een reis op de Rijn te gaan maken. Madou heeft hier absoluut geen zin in, maar gedurende de reis beseft ze waarom haar moeder haar hiertoe heeft "gedwongen". Tijdens de reis lopen ze tegen de nodige confrontaties aan en leren ze elkaar beter kennen en begrijpen. Daarbij spreken ze ook een aantal vetes uit het verleden uit. Madou ontdekt tijdens de reis hoe erg haar moeder achteruit gaat, maar dat er ook nog veel lichtpuntjes zijn. Het verhaal eindigt met een nieuw begin, voor haar en haar moeder. Een bijzonder boek over dementie.

 

Mijn ervaring:

Het is een bijzonder, mooi en intrigerend verhaal over een vrouw die dementie krijgt. Ik vind dat Amber Ten Brink het ziekteproces op bijzondere en goede wijze in deze roman in beeld heeft gebracht. Ook de langzame achteruitgang en de momenten waarbij haar geheugen haar in de steek laat heeft Amber Ten Brink bijzonder goed verwoord.


Amber Ten Brink heeft een vrij vlotte schrijfstijl. We volgen het verhaal van Madou, ze heeft Madou op originele, authentieke en unieke wijze neergezet. Het is een wat oudere "hippie" vrouw die wat nonchalant in het leven staat. Door haar ogen volgen we de reis die Madou met haar moeder maakt langs de Rijn. Niet enkel Madou maar ook de andere personages zijn goed en verschillend neergezet. Door het diverse gezelschap geeft het verhaal een enorm realistisch gevoel. Ook het contact met het thuisfront door middel van whatsapp en de telefoongesprekken vind ik een mooie en realistische toevoeging.


De verhaallijn is sterk en heeft veel diepgang. Ondanks dat het verhaal enkel de reis van Madou en haar moeder beschrijft geeft het verhaal een veel bredere kijk op hun familieleven en ook de bijzondere ontmoetingen van de mensen en gesprekken die ze hebben gedurende de reis. Daarbij zien we dan ook nog het ziekteverloop van de moeder van Madou dat goed in beeld wordt gebracht. Dit alles zorgt voor een bijzonder en intrigerend verhaal. Toch is ondanks de soms heftige onderwerpen het verhaal niet zwaar, op de juiste momenten weet Amber Ten Brink het te doseren met wat humor en luchtigheid. Daarbij is ook de liefde die Madoe vindt een mooie en hartverwarmende aanvulling,


Reis langs de Rijn en verder is een sterk en bijzonder verhaal met een prachtige diepgang. De personages zijn realistisch en op sterke wijze neergezet. Het verhaal beschrijft de reis die Madou met haar moeder maakt, waarbij ook het ziekteverloop/beeld van de moeder van dementie wordt geschetst. Dit heeft Amber Ten Brink erg goed gedaan.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page