top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Reykjavik – Katrín Jakobsdottír Ragnar Jonasson

Alleen al bij het zien van de cover, wist ik dat ik deze thriller wilde lezen. Uitgeverij A.W. Bruna, super bedankt voor het recensie-exemplaar.

Nederlands | Paperback | 9789400516281 | 04 januari 2024 | 288 pagina's Uitgeverij A.W. Bruna | Prijs €20,99


Voor het lezen:

Deze sprekende en intrigerende cover, die zonder twijfel laat zien dat het om een bloedstollende thriller gaat, weet direct mijn aandacht te trekken. Op de cover zien we een afgelegen eiland in blauwtinten met daaromheen veel veel en een duistere lucht. De typografie van de titel is op prachtige wijze met het beeld verweven en vormt een prachtig totaal beeld.

 

Het verhaal:

IJsland 1956. Lára is vijftien jaar als ze een vakantiebaantje aanneemt bij een echtpaar thuis op het kleine eiland Viðey, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavík. Kort daarop, begin augustus, verdwijnt Lára spoorloos. Deze vermissingszaak wordt de grootste onopgeloste zaak van IJsland. Wat is er met Lára gebeurd? Zal ze na al die jaren nog leven? Heeft ze ooit het eiland verlaten? Of is ze daar om het leven gekomen?

Dertig jaar na de verdwijning, viert Reykjavík zijn 200ste verjaardag. In deze periode begint journalist Valur Robertsson met zijn eigen onderzoek naar de verdwijning van Lára. Hoe dichter Valur bij de oplossing lijkt te komen en de hele wereld zijn ogen gericht heeft op Reykjavík, lijkt iemand te willen voorkomen dat de zaak toch nog wordt opgelost.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal is ontzettend vlot, krachtig en levendig geschreven en de schrijfstijl van Katrín Jakobsdottír en Ragnar Jonasson weet me direct te pakken en leest ontzettend lekker weg.


Het verhaal begint met een lijst met personages in het verhaal en de verschillende relaties die ze tot elkaar hebben. Vervolgens begint het verhaal in 1956 waarin Lára spoorloos verdwijnt. Vervolgens switcht het verhaal nog naar 1 jaar later, waarna het daarna een grote sprong maakt naar 30 jaar later in de tijd. Door deze start weten Katrín Jakobsdottír en Ragnar Jonasson je een goede basis te geven en erg nieuwsgierig te maken naar de rest van het verhaal en de hoop dat de vermissingszaak wordt opgelost.


De personages zijn op sterke wijze neergezet. Het verhaal is geschreven vanuit de alwetende verteller die per dag schrijft over de gebeurtenissen, wendingen en personages. Hierdoor neemt het verhaal soms een soort van overall view aan en zoomt het in op gesprekken en dingen met personages. In het eerste stuk volgen we journalist Valur, dan volgt er een twist die je verrast en in het tweede stuk volgen we voornamelijk Sunna. Het is een enorm boeiend, interessant en spannend verhaal. En naarmate het verhaal vordert lijken dingen heel anders in elkaar te zitten dan je dacht. Dit zorgt ervoor dat je het boek niet weg kan leggen, waardoor ik het in één avond moest uitlezen. Met een sterk en goed plot sluit het verhaal af.


Reykjavik is een super originele, spannende en intrigerende thriller. Het is erg vlot, levendig en krachtig geschreven en weet je door de onverwachte wendingen, gebeurtenissen en ontdekkingen van het begin tot het einde te boeien. Zeker de verrassende wending halverwege en het plot was erg goed. Ik heb genoten van deze razend spannende thriller, absoluut een must-read!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page