top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Tijl en de Tijdbom – Lara Reims

De beschrijvende tekst en de interessante illustratie op de cover van het boek trekken enorm mijn aandacht en ik ben erg benieuwd naar het verhaal.Nederlands | Hardcover | 9789464208337 | Druk: 1 | oktober 2021 | 200 pagina's


Beschrijving:

Tijl staat constant op ontploffen, Tijl voelt zich als een tijdbom. Hij heeft het thuis niet makkelijk met een vader die ook constant om alles boos wordt, vooral als hij veel gedronken heeft. Het hele gezin lijdt hieronder. Hij zit inmiddels in groep 8 en gaat bijna naar de middelbare school, hij moet en wil zijn woede onder controle krijgen, maar hoe?


Tijdens het buitenspelen met vriend Simon vinden ze een hond. Volgens Tijl lijkt de hond op Laika uit zijn game. Wanneer de hond wegrent ziet hij een raar lichtje in het bos. En dan krijgt hij ook nog een vreemd mailtje, hij gaat alleen terug naar de bouwkeet waar hij de hond vond en ziet opnieuw het vreemde lichtje in het bos. Ondanks zijn angst, overwint zijn nieuwsgierigheid en gaat hij op ontdekking. Hier ontdekt hij een wereld van technologie die hij niet voor mogelijk acht. Zal hij hulp krijgen van deze andere wereld? Zou hij zijn woede onder controle kunnen krijgen?

 

Voor het lezen:

De cover van het boek trekt gelijk mijn aandacht, het is een boek die er voor mij uitspringt qua opmaak en me nieuwsgierig maakt naar het verhaal. Ook de beschrijvende tekst op de achterzijde maakt me erg nieuwsgierig en verwachtingsvol over het verhaal.


Tijdens het lezen: Het verhaal is goed geschreven en we duiken in het leven van Tijl, je zit snel in het verhaal en het leest lekker weg.


Conclusie: Het is een enorm mooi jeugdboek, wat zeker veel kinderen zou aangrijpen. We beleven het verhaal van Tijl. Zijn thuissituatie is enorm aangrijpend en verdrietig, hierdoor krijgt Tijl ook problemen op school en buiten school. Het is echt een boek van nu, gecombineerd met een fantasierijke hoogstaande technologiewereld (science fiction) waarmee Tijl in het verhaal te maken krijgt. Door deze combinatie weet Lara het dramatisch, beladen thema van het verhaal van Tijl zijn thuissituatie een stuk luchtiger te maken. Ze weet het ook zo in het verhaal te weven dat het gewoon klopt in het verhaal. Met het verhaal weet Lara ook een goed beeld te geven wat zo’n situatie van alcohol, ruzie en agressieve ouders met kinderen doet.


De schrijfstijl van Lara is vlot en krachtig. Ik zat heerlijk snel helemaal in het verhaal. Het leest heerlijk weg. De manier hoe Lara een zwaar en aangrijpend onderwerp weet te combineren met de fantasierijke en technologische wereld is echt origineel en enorm krachtig. Het verhaal is hierdoor echt anders als andere verhalen. Ik heb nog niet eerder wat van Lara gelezen, maar in dit verhaal is haar schrijfwerk echt enorm goed. Ik ben dan ook benieuwd naar haar andere boeken. Ook de manier waarop Lara de personages neer weet te zetten is erg goed. Tijl, de driftige hoofdpersonage. Zijn wijze en oudere zus Tess. En de vrienden van Tijl, Simon en Samira, ze hebben allemaal een eigen persoonlijkheid gekregen.


De verhaallijn was ook echt heel erg sterk, ze weet de spanningsboog goed gespannen te houden, waardoor dat het verhaal boeiend blijft en je graag wilt lezen hoe het verhaal afloopt. Het verhaal geeft hoop. Het verhaal nam ook hele onverwachte wendingen, vooral toen Tijl het doosje vond in het bos en ook dat droeg bij dat je het boek gewoon niet kon wegleggen. Ik heb zelf het boek dan ook in 1 dag uitgelezen. Het einde was ook echt heel erg mooi, waardoor dat je het boek echt met een goed gevoel afsluit.


Dus zeker een dikke aanrader van een mooi, aangrijpend en leuk jeugdboek!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️


3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page