top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Totem – Dorien Voskuil

Van Uitgeverij Neckar kreeg ik de kans deze veelbelovende roman te lezen en te recenseren, dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789493192775 | 22 september 2023 | 286 pagina's | Uitgeverij Neckar | Prijs €20,99


Voor het lezen:

Alleen al deze adembenemende en verstillende cover weet mijn aandacht te trekken. Op de cover zien we een beeld van een klein kind dat in het water kijkt naar zijn eigen spiegelbeeld, waarbij aan de zijkant een klein hondje toekijkt. Verder is het beeld enorm clean en simpel waardoor het rust en kracht uitstraalt. De typografie van de titel en subtitel is op prachtige wijze op het beeld afgestemd. Hierdoor heb ik hoge en goede verwachtingen, ook al heb ik nog niet eerder een boek van Dorien Voskuil gelezen.

 

Het verhaal:

Karlijn Zomers heeft carrière weten te maken en mag aan de slag als schooldirecteur. Toch zit ze met zichzelf in de knoop, terwijl ze het gevoel dankbaar te moeten zijn voor deze kans en haar relatie. Haar vader is veel te vroeg overleden en Karlijn worstelt nog altijd met dit verlies. Duitse kunstenares Rosa Schmitz is stervende en kijkt terug op haar leven. Vanaf haar jeugd naar haar volwassen leven, waarin ze haar gevoel van familie en liefde miste. Haar toevluchtsoord werd haar kunst. De levens van deze twee verschillende vrouwen, raken met elkaar verbonden. Totem gaat over hoe je het leven niet altijd kan bepalen, familiebanden, eenzaamheid, verbondenheid, liefde en vrijheid.

 

Mijn ervaring: Dorien Voskuil heeft een heerlijke sferische, vlotte maar ook meeslepende schrijfstijl. Hierdoor neemt Dorien Voskuil met gevoel en beleving volkomen mee het verhaal heen. Per hoofdstuk wisselt het personage perspectief. Hierdoor worden verschillende personages op prachtige en pure wijze uitgediept. Ze weet ook perfect de emoties en gevoelens van de personages te verwoorden.


Het verhaal heeft een bijzondere opbouw. We volgen namelijk een aantal personages in chronologische volgorde in de huidige tijd, die afgewisseld worden door terugblikken van Rosa Schmitz over haar leven. Door deze herinneringen die gecombineerd worden met de huidige tijd waarin Rosa inmiddels is overleden, vormen de twee verhaallijnen steeds meer puzzelstukjes tot een totaal. Naar het plot weet Dorien Voskuil de puzzelstukjes op zo'n manier te combineren, waardoor je als lezer eindelijk weet waarom dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen en wat de boodschap van Rosa aan haar nabestaanden is. Dit heeft Dorien Voskuil op een zo'n manier weten te doen dat het verhaal en de boodschap je echt weten te raken.


Totem is een origineel, puur en intens verhaal, waarin Dorien Voskuil op krachtige wijze thema's als familie, eenzaamheid, liefde en het leven op krachtige wijze weet te bundelen. Dorien Voskuil heeft een vlotte en meespelende schrijfstijl en weet de personages enorm puur en rauw neer te zetten, waardoor je hun emoties en gevoelens ervaart. Met het plot laat ze de verschillende puzzelstukjes en verhaallijnen met een krachtige boodschap samenkomen. Een boek dat je raakt.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5


25 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page