top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Varg Veum - Satellieten van de dood – Gunnar Staalesen

Van Uitgeverij Marmer kreeg ik de kans deze veelbelovende en uitnodigende thriller te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789460687013 | 09 november 2023 | 416 pagina's Uitgeverij Marmer | Prijs €21,99


Voor het lezen:

Ik heb deze thriller serie al lange tijd op mijn verlanglijstje staan. Van uitgeverij Marmer kreeg ik een persbericht dat het achtste deel van deze serie ging verschijnen. Mij werd verteld dat het boek ook prima losstaand gelezen kan worden, dus ik ben enorm benieuwd. Uitgeverij Marmer super bedankt voor het recensie-exemplaar. Ik heb enorm goede en hoge verwachtingen, ik hoop op een verhaal waar je als lezer ook heerlijk in mee kan puzzelen.

 

Het verhaal:

Varg Veum werkt al tien jaar als privédetective in het Noorse Bergen. Wanneer Veum aan een opdracht begint, gaat hij er volledig voor en haalt hij meer lijken uit de sloot dan de politie verwacht had. Dan krijgt Varg Veum een telefoontje van een oud-collega. Dit voert hem vijfentwintig jaar terug in de tijd, toen hij nog bij de jeugdzorg werkte. Destijds moest hij onder tragische omstandigheden een zoontje weghalen bij zijn moeder. Hetzelfde kind is later nog twee maal betrokken bij een moord, waarbij hij de laatste keer is veroordeeld als dader. Varg Veum twijfelt aan zijn schuld. Het jongetje is inmiddels volwassen en is vastbesloten om wraak te nemen op degene die verantwoordelijk is voor de verwoesting van zijn leven.

 

Mijn ervaring:

Gunnar Staalesen heeft een enorm vlotte, levendige en krachtige schrijfstijl. Met zijn goede omschrijving van de situatie, gebeurtenissen en de krachtige dialogen word ik gemakkelijk in het verhaal meegezogen. Hij weet op de juiste momenten in detail te treden of juist de verhaallijn te snellen om de spanning te laten toenemen.


Het verhaal is geschreven vanuit de ik-vorm van Varg Veum, hierdoor beleef je het spannende en sterke verhaal door zijn ogen. Het personage is goed neergezet, wel treedt Gunnar Staalesen in de gevoelens en emoties van Varg Veum, maar schrijft hij vooral vanuit zijn handelen. Ondanks dat het mijn eerste kennismaking met de privédetective is, krijg ik in het achtste deel een goed beeld van het personage. Ik ga ervan uit dat met het lezen van de vorige delen je een nog vollediger beeld krijgt van dit personage. Ook de andere personages zijn goed neergezet. Met name Jan of Jantje Egil vind ik een enorm intrigerend personage.


De verhaallijn heeft een sterke opbouw. Het verhaal schiet door de tijd heen van het heden en verleden en wordt naarmate het verhaal vordert steeds uitgebreider en ingewikkelder. Omdat het zich langzaam uitbouwt vond ik het goed te volgen en maakte het juist de verhaallijn mega interessant omdat er steeds meer lijken uit de sloot werden gehaald door Varg Veum. Ook de wendingen en gebeurtenissen en met name de plottwist aan het einde was verrassend en erg goed. Het verhaal rond mooi af en verbind alle losse puntjes op mooie wijze aan elkaar.


Satellieten van de dood is een enorm intrigerende, sterke en goede thriller. Het is geen thriller waarbij je echt op het puntje van je stoel zit, al zitten er spannende stukken in. Het verhaal wist me met name te pakken, doordat het zo'n sterke verhaallijn bevatte die steeds breder werd en er meer onheil aan het licht kwam. De plottwist was verrassend en erg goed. Ik heb genoten en ik wil zeker meer van deze detective serie gaan lezen.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️


10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page