top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Vleugellam – Anne van Zwieten

Ik kreeg via Bookinfluencers de kans om twee boeken van Anne van Zwieten te lezen en te recenseren. Dank je wel

Nederlands | Paperback | 9789083259543 | 10 november 2022 | 258 pagina's Uitgeverij Gopher | Prijs €22,25


Voor het lezen:

Het boek heeft een enorm intrigerende en lugubere cover, hierdoor werd ik erg nieuwsgierig naar het verhaal. Het is het eerste boek van Anne van Zwieten dat ik ga lezen, maar de veelbelovende cover en het feit dat het om een literaire thriller gaat zorgen ervoor dat ik hoge en goede verwachtingen heb.

 

Het verhaal:

In Leiden wordt geschokt gereageerd op een lugubere moord. Dichtbij het water van een recreatiegebied wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Inez de Jager houdt zich hier niet mee bezig, ze heeft zo haar eigen problemen en probeert optimistisch te blijven. Haar ex stalkt haar en daarnaast denkt Inez na over een carrièreswitch. Dan ontmoet ze fotograaf Marc Huberts die laat merken dat hij interesse in haar heeft. Inez ziet dit in eerste instantie niet zitten. Maar naarmate ze vaker samen optrekken en hun liefde voor fotografie delen verandert dat. Marc komt tegenover Inez over als een betrouwbare partner, al heeft hij wel een vreemde fascinatie voor gierzwaluwen. Het gedrag van haar ex-vriend Daniël neemt steeds extremere vormen aan. Iedereen lijkt geheimen te hebben, geheimen die Inez in gevaar brengen. Wie is nu echt te vertrouwen?

 

Mijn ervaring:

Anne van Zwieten heeft een enorm sfeergevoelige, vlotte en levendige schrijfstijl. Ze weet enorm goed een sfeer en spanning in het verhaal te leggen, dat ze levendig weet te beschrijven en dat heerlijk fijn en gemakkelijk leest. Hierdoor zat ik snel en gemakkelijk in het verhaal.


De personages zijn enorm goed en scherp uitgediept. Hierdoor weet Anne van Zwieten ook tussen de personages een spanningsveld te creëren. Zeker het gevoel van wantrouwen weet ze gedurende het verhaal op krachtige wijze in beeld te brengen. We volgen het verhaal vanuit Inez, deze jonge maar zelfbewuste en krachtige vrouw is goed neergezet. Ze maakt krachtige en weloverwogen keuzes in het verhaal waardoor ik enorm veel empathie voor het personage voel. Ook Marc, Daniel, Erik en Karlijn is ook heel divers en met finesse neergezet.


Het verhaal heeft een goede spanningsopbouw. We volgen het verhaal van Inez maar doordat we haar hele leven volgen is het een boeiend en redelijk breed verhaal. Zo lees je over haar carrièreswitch, het gedoe met haar ex-vriend Daniël, het contact met haar vriendin Karlijn en de fotografiecursus en het contact met Marc. Daarnaast krijg je ook stukken mee over gierzwaluwen en het verleden van Marc. Dit zorgt in eerste instantie voor nieuwsgierigheid, maar al snel loopt de spanning door deze stukjes informatie die verbinding vinden met het gewone verhaal hoog op. Anne van Zwieten weet tegen het einde de spanning hoog op te bouwen, ook zijn sommige stukken tegen het einde best wat aan de lugubere kant. Mij wist ze hiermee te boeien, waardoor ik het verhaal niet weg kon leggen. Het verhaal sluit op prachtige wijze en goed afgerond af.


Vleugellam is een enorm originele, sterke en spannende thriller. De spanning in het verhaal bouwt langzaam op, maar direct vanaf het begin weet Anne van Zwieten een goede sfeer in het verhaal te brengen. Ze schrijft enorm levendig en vlot, waardoor het verhaal enorm fijn en prettig leest. Tegen het einde zat ik echt op het puntje van mijn stoel. Echt een gaaf verhaal!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️


7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page