top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Voel – Marcel Vaarmeijer

Ik kreeg de kans van Uitgeverij Clavis young adult deze veelbelovende Young Adult te lezen en te recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Hardcover | 9789044848878 | 09 juni 2023 | 240 pagina's Uitgeverij Clavis Young Adult| Prijs €20,99


Voor het lezen:

De cover van dit boek wist door het gevoel dat het bij me wist op te roepen direct mijn aandacht te trekken. De roze getinte cover met twee tieners die op de rand van een muurtje zitten met de rug naar je toe gekeerd geeft een gesloten en eenzaam gevoel. De typografie en de titel van het boek roepen gevoelens en emoties op. Ik verwacht dat dit een verhaal gaat worden die een hoop gevoelens op gaat roepen en dat je echt gaat raken. Het is het eerste boek van Marcel Vaarmeijer dat ik ga lezen, dus ik ben erg benieuwd naar zijn schrijftalent.

 

Het verhaal:

Emily woont met haar broers moeder in een Amsterdamse volksbuurt. Nadat haar zwaar gelovige vader 's nachts de benen heeft genomen, heeft haar moeder het moeilijk en verslechtert thuis de band. Emily besluit van huis weg te lopen en in te trekken bij haar excentrieke en verslaafde hartsvriendin Ducky, voor wie ze gevoelens heeft. De liefde blijkt wederzijds en samen besluiten ze een nieuw leven te beginnen in Zweden. Emily is bang, maar de liefde voor Ducky weet haar te overtuigen. Zullen ze samen het avontuur doorstaan? Kunnen ze hun problemen in Amsterdam achter zich laten? Twee tieners op zoek naar geluk en geborgenheid.

 

Mijn ervaring:

De twee hoofdpersonages, Emily en Ducky, zijn enorm sterk neergezet en goed uitgediept. Hierdoor zijn het twee personages waarbij je in hun handelingen, gevoelens en emoties helemaal mee kan gaan en voelen als lezer. Met name Emily, zeker omdat het verhaal vanuit haar verteld wordt, is bijzonder krachtig neergezet.


Het verhaal kent een goede opbouw waarbij de personages eerst nog tijdens hun middelbare schooltijd geïntroduceerd worden en het verhaal tussendoor terugblikt op het verleden van de twee tieners. Langzaam zie je en voel je dat het met beide tieners slechter gaat en dat ze pijn en verdriet hebben. Zeker Ducky die er zelfs depressieve gevoelens op nahoudt en hierdoor grijpt naar drank en drugs. Dit zorgt ervoor dat het een hele intense, aangrijpende en mooie verhaallijn is. Marcel Vaarmeijer heeft dit op een sterke manier in de verhaallijn weten te verwerken. Ook de vriendschap en band tussen de twee tieners heeft hij goed weten te verwoorden. Het verhaal kent mooie, heftige, schokkende en intense wendingen en gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je compleet in het verhaal zit. Daarbij zorgen de korte hoofdstukken er ook voor dat je geneigd blijft nog even een hoofdstuk te lezen. Ook de vlotte, levendige en krachtige schrijfstijl van Marcel Vaarmeijer zorgt ervoor dat het boek erg fijn leest.


Voel is een enorm intense, heftige, aangrijpende en emotionele young adult, waar je zeker een traan bij wegpinkt. De twee personages zijn enorm sterk, uniek en intens neergezet en uitgediept in het verhaal. Het verhaal is levendig, vlot en krachtig geschreven waardoor het verhaal enorm fijn leest en je gemakkelijk in het verhaal op kan gaan. Het is een bijzonder verhaal, waarbij onderwerpen als trauma, pijn, verdriet, geloof, drank- en drugsgebruik, vriendschap, liefde en de zoektocht naar geluk en geborgenheid allemaal aan bod komen. Absoluut een aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

66 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page