top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Wegwerpkind – Rowena Verstraeten met Jacodine van de Velde

Van Uitgeverij Boekerij kreeg ik een mail of ik interesse had om dit aangrijpende en mooie boek te lezen, ik ben erg benieuwd.

Nederlands | Paperback | 9789049203092 | 27 maart 2024 | 272 pagina's Uitgeverij Boekerij | Prijs €20,00


Voor het lezen:

Ik had dit boek al enkele keren op social media voorbij zien komen. Pas bij het lezen van de flaptekst werd ik nieuwsgierig naar dit heftige, aangrijpende maar ook mooie verhaal. Aangezien ik de schrijfstijl van Jacodine van de Velde erg goed vind, heb ik hoge verwachtingen van het boek.

 

Het verhaal:

Marleen (alias Rowena) en Ruby zijn gelukkig getrouwd en hebben een dochtertje Yana. Marleen had een traumatische jeugd en werkt nu als ervaringsdeskundige in de jeugdbescherming. Met haar ervaringen kan ze anderen helpen en ondersteunen. Over haar eigen jeugd en ervaringen is ze gesloten en heeft zelfs haar vrouw weinig over haar verleden toevertrouwd. Wanneer een collega haar een filmpje toont van een jong meisje dat mishandeld wordt door haar vader gaat er bij Marleen een oude wond open. Ze raakt emotioneel compleet uit balans. Op aandringen van Ruby, geeft ze uiteindelijk meer prijs over haar jeugd, omdat praten niet lukt, vertrouwt ze Ruby haar oude dagboeken toe. Het heden en het verleden worden met elkaar verbonden door aangrijpende dagboekfragmenten en gedichten die Marleen als jong meisje schreef. Haar biologische moeder wilde niet voor haar zorgen waardoor ze opgroeide in een pleeggezin. Tien jaar lang had ze het goed, tot het huwelijk van haar pleegouders stuk liep. Haar pleegmoeder bleef alleen met haar achter en reageerde al haar frustraties af op Marleen. Een periode van ernstige mishandelingen die onopgemerkt bleven voor zorginstellingen en haar omgeving. Op haar veertiende kreeg ze het voor elkaar dat ze uit huis geplaatst werd, waar haar zoektocht naar een veilig thuis begon. Ze ging van instelling naar opvang, van pleeggezin naar woonbegeleiding en van bank naar bank. Pas jaren later vond ze bij Ruby weer een plek die ze thuis kon noemen. Ondanks dat Marleen haar leven goed op de rit heeft, is de impact van haar jeugd nog dagelijks aanwezig.

 

Mijn ervaring:

Wat een super heftig, tragisch en aangrijpend verhaal. Na het lezen van het boek dat bij mij een rollercoaster aan emoties wist op te roepen heb ik echt even een moment van bezinning nodig. Het is echt een intens en schokkend verhaal.


We volgen het verhaal vanuit Marleen en Ruby. Beide vrouwen zijn met enorm veel aandacht, gevoel en finesse neergezet, dat beide personages zonder twijfel bij me binnen komen met hun verhaal en emoties. Het verhaal speelt zich af in het heden waarin Marleen en Ruby samen met dochtertje Yana een liefdevol en warm gezin vormen. Wanneer Marleen wordt geconfronteerd met een filmpje, wordt de beerput aan weggestopte emoties en gebeurtenissen uit haar traumatische jeugd open getrokken. Aangezien Marleen nooit eerder veel over haar jeugd heeft losgelaten, besluit ze nu Ruby haar oude dagboeken te laten lezen.


Hierdoor krijgen we een dubbele verhaallijn van Marleen en Ruby in het heden waarbij de dagelijkse gebeurtenissen en dingen doorgaan en Ruby die de dagboekfragmenten van Marleens jeugd leest. Het zijn schokkende, heftige en erg aangrijpende fragmenten die een enorme indruk op me weten te maken. Daarop volgt dan de terugkeer naar het heden, de boosheid en frustratie die Ruby ervaart over wat Marleen is aangedaan en de manier waarop Ruby en Marleen dit samen verwerken en een plekje geven is indrukwekkend en erg mooi. Hierbij is de kracht van gehoord worden, liefde en steun zo mooi ingezet en geeft een helend effect op alle traumatische gebeurtenissen. Dit zorgt voor een indrukwekkend en prachtig verhaal.


Wergwerpkind, is een heftig, aangrijpend, schokkend maar ook mooi verhaal. Zeker als je weet dat het gaat om een biografie. Jacodine van de Velde weet de emoties, gevoelens en personages prachtig neer te zetten, waardoor het verhaal echt bij je binnen komt. Buiten het heftige verhaal van een traumatische jeugd met mishandeling, weet Jacodine van de Velde ook de kracht van de steun, troost en liefde in het heden weer te geven. Ik ben erg onder de indruk van dit boek.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5


7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page