top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Zij die achterbleef – Jean Kwok

Bij de vraag van Uitgeverij Boekerij of ik het boek wilde lezen en recenseren kon ik alleen maar heel hard ja roepen. Super bedankt!

Nederlands | Paperback | 9789049202415 | 29 maart 2024 | 352 pagina's Uitgeverij Boekerij | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Alleen al de prachtige en indrukwekkende cover van het boek, zorgt ervoor dat ik stil blijf staan bij deze veelbelovende roman. Op de cover zien we aan de linkerkant een Chinees dorpje en aan de rechterzijde New York. Er tussenin staat een Chinese vrouw. Ik heb goede verwachtingen.

 

Het verhaal:

Jasmine Yang vertrekt naar New York zonder geld of familie. Ze heeft haar kleine Chinese dorpje en gewelddadige echtgenoot ontvlucht en is nu wanhopig op zoek naar haar dochter die bij haar geboorte van haar is afgenomen. Dit is een gevolg van China's controversiële eenkindpolitiek. Redacteur Rebecca Withney heeft het helemaal gemaakt in New York: ze heeft een prestigieuze familie, het bijbehorende geld, een succesvolle carrière, een prachtig huis, een knappe man en samen zorgen ze voor hun geadopteerde Chinese dochter waarvan ze ontzettend veel houden. Ze hebben zelfs een Chinese nanny ingehuurd om haar dochter de taal te leren en zodat Rebecca de balans tussen werk en familie beter kan bewaren. Er steekt een schandaal de kop op, die niet alleen Rebecca's baan en carrière maar ook haar huwelijk in gevaar brengt. Het perfecte leventje lijkt langzaam in te storten. De wegen van de twee vrouwen kruisen elkaar tijdens een reeks schokkende gebeurtenissen in een grote wereldstad vol verdeeldheid.

 

Mijn ervaring:

Deze pakkende, meeslepende en intrigerende roman heeft zonder twijfel een enorme indruk op me weten te maken. In het verhaal komen best heftige thema's aan bod, die je zonder twijfel aan het denken zetten, zoals de eenkindpolitiek, identiteit, moederschap, cultuur en status.


Jean Kwok heeft een hele levendige, vlotte en meeslepende schrijfstijl. Wanneer je aan deze roman begint zal je gelijk ontdekken dat het hele verhaal geschreven is met een bepaalde sfeer en stemming en dat de realistische personages met veel gevoel en emotie goed uitgediept zijn. Het verhaal is geschreven vanuit de twee moeders Jasmine en Rebecca, die per hoofdstuk van elkaar wisselen. De beide vrouwen zijn totaal verschillend in hun cultuur en karakter, maar hebben wel beide een doortastendheid en kracht in zich wat ervoor zorgt dat ze indrukkende en originele personages zijn. Ook de andere personages zijn goed neergezet.


Het verhaal heeft zonder twijfel een indrukwekkende verhaallijn. Het lijken eerst twee compleet verschillende verhaallijnen en zeker door de achtergrond en afkomst van de twee vrouwen kunnen ze niet meer van elkaar verschillen. De keuzes, stappen en gebeurtenissen die ze in het verhaal maken, zorgen ervoor dat beide vrouwen een prachtige groei doormaken. Ondanks dat ik de verbinding tussen de twee vrouwen op een gegeven moment wel kon maken, was de weg er naar toe en de twist die de verhaallijn toen kreeg sterk, goed en heftig. Het verhaal wordt vervolgens met een prachtig en ontroerend epiloog afgesloten.


Zij die achterbleef is een indrukwekkende, originele en prachtige roman. Het verhaal is vlot, meeslepend en levendig geschreven en het verhaal had me direct te pakken. We volgen het verhaal met twee verhaallijnen van een Chinese op de vlucht geslagen Jasmine en de succesvolle New Yorkse Rebecca. Beide personages zijn realistisch, erg goed en met veel gevoel neergezet. Het is een indrukwekkend verhaal met verrassende wendingen en gebeurtenissen, maar het is bovenal een roman die me echt aan het denken wist te zetten. Echt een aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️


4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page