top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Zolang de citroenbomen bloeien – Zoulfa Katouh

Ik kreeg van Blossom Books de kans deze veelbelovende roman te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789463493253 | 04 oktober 2022 | 392 pagina's Uitgeverij Blossom Books | Prijs €23,49


Voor het lezen:

Alleen al de sprankelende, unieke en mooie cover geven je het gevoel dat je een mooi en bijzonder boek gaat lezen. De cover van deze roman is anders dan de meeste romans. De illustratie van een citroenboom in blauw en geeltinten, die omringd is door een Syrisch/Oosters raam met mozaïek geeft een speels en uitnodigend beeld. De typografie is prachtig op het beeld afgestemd, waardoor het goed leesbaar is en elkaar versterkt. Ik heb al veel enthousiaste en lovende reacties gehoord over dit boek, hierdoor zijn mijn verwachtingen ook erg hoog gespannen.

 

Het verhaal:

Salama Kassab zat in het tweede jaar van haar studie farmacie toen de revolutie in Syrië begon. Toen woonde ze nog samen met haar ouders en broer in een huis. Nu is ze dagelijks vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs, om de dagelijks binnengebrachte gewonde eerste hulp te verlenen. Ze wil weg uit de oorlog, de ellende, de verschrikkingen en de nachtmerries. Aan de andere kant wil ze ook blijven en vechten voor een vrij Syrië.

 

Mijn ervaring:

Wat een intens, aangrijpend en indrukwekkend verhaal is dit. Zoulfa Katouh heeft een hele levendige, beschrijvende en vlotte schrijfstijl. Hierdoor werd ik gemakkelijk mee het verhaal ingetrokken. De personages, met name Salama, Kenan en Layla, maar ook de hallucinatie Khawf zijn enorm indrukwekkend, sterk en authentiek neergezet. Het zijn geen doorsnee personages, wat direct deze roman extra bijzonder en sterk maakt. We volgen het verhaal van Salama, een hardwerkende, veel te jonge studente geneeskunde die 'gedwongen' wordt door de revolutie de gewonde te opereren en verzorgen in het ziekenhuis. Hierdoor kan je niets anders dan als lezer enorm met Salama meevoelen en mee leven. Daarbij weet Zoulfa Katouh de omgeving en gebeurtenissen levendig en op sterke wijze te beschrijven waardoor je de verschrikkingen waarmee Salama te maken heeft voor je ziet. De verhaallijn is sterk, emotioneel, aangrijpend maar ook enorm mooi. Zoulfa Katouh heeft op prachtige wijze de thema's oorlog, trauma, familie en liefde enorm mooi in een verhaallijn verwerkt die heftig en erg genoeg voor een deel op echte gebeurtenissen is gebaseerd. Het verhaal neemt vele bijzondere, indrukwekkende en hartverscheurende wendingen, waardoor je als lezer het boek niet wil en kan loslaten. Ik heb het boek dan ook in één keer uitgelezen. Hoewel het verhaal met tijden enorm schokkend, heftig en intens is, kent het een prachtig en ontroerend einde waardoor je het boek met een goed gevoel afsluit. Zolang de citroenbomen bloeien is een prachtige, aangrijpende en meeslepende roman. De unieke en authentieke personages zijn krachtig neergezet en uitgediept. Daarbij heeft Zoulfa Katouh de thema's liefde, familie, trauma en oorlog op prachtige wijze in een verhaallijn uitgewerkt die voor een deel berust op feiten. Het boek heeft me weten te raken en is absoluut een aanrader om te gaan lezen.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️


6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page