top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Zwarte leugens – Linda Jansma

Dit prachtige boek won ik via facebook, ik ben enorm benieuwd naar deze nieuwe thriller.

Nederlands | Paperback | 9789461096319 | 11 april 2023 | 300 pagina's | De Crime Company | Prijs 21,99


Voor het lezen:

De prachtige cover weet direct mijn interesse en aandacht op te wekken. Ik won deze veelbelovende thriller bij de Facebookgroep Mustread or not en Uitgeverij De Crime Compagnie, dank je wel! De intrigerende cover van een duister blauw/sepia beeld van een teddybeer en een hek van prikkeldraad roept een duister en onheilspellend beeld bij me op. De typografie is prachtig op de kleuren van het beeld afgestemd. De ondertitel "30 jaar geleden verdween een baby. Wat heeft vlogger Ruby hiermee te maken?" roept een enorme nieuwsgierigheid in me op. Het is het eerste boek van Linda Jansma dat ik ga lezen, dus ik ben erg benieuwd naar haar schrijfstijl.

 

Het verhaal:

De enorm populaire vlogger Roby heeft haar eigen vlog over het oplossen van cold cases, waarbij ze met de hulp van haar volgers oude zaken probeert op te lossen. Haar nieuwste zaak is de verdwijning van een baby die dertig jaar geleden in een park op klaarlichte dag uit een kinderwagen werd gestolen. Als reactie op haar filmpje krijgt ze 'Ze is niet dood.' Ruby kan het bericht niet los laten, er is iemand die meer weet over deze verdwijning en Ruby zet alles op alles om de zaak op te lossen. Helaas gaat de verdwijning en de zaak veel verder dan Ruby ooit had kunnen denken.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal begint over een familie in het park op 6 juli 1987, de dag waarop baby Tess op klaarlichte dag wordt gestolen. Hierdoor weet Linda Jansma gelijk je nieuwsgierigheid naar het verhaal en het verdere verloop te wekken.


Vervolgens switcht het verhaal verder naar augustus 2021, 30 jaar later, naar Ruby, die een vlog maakt en de volgers van haar kanaal twee nieuwe cold cases voorlegt waarbij door middel van een stemming de cold case van Ruby wordt bepaald. Langzaam maar zeker wordt er meer duidelijk over de zaak en wordt het hoofdpersonage Ruby maar ook de personages rondom haar in het verhaal op sterke wijze neergezet. Linda Jansma heeft een hele beeldende en vlotte schrijfstijl, waardoor er een heerlijk verloop in de verhaallijn zit die je als lezer geboeid houdt en daarbij weet ze door middel van een krachtige beschrijving van de gebeurtenissen, omgeving en realistische dialogen het verhaal echt tot leven te wekken. Beetje bij beetje weet ze me als lezer meer en meer het verhaal in te zuigen en weet Linda Jansma op voortreffelijke wijze de spanning langzaam maar sterk op te bouwen. Ook de angst, onrust en wantrouwen van Ruby weet Linda enorm goed te verwoorden waardoor je als lezer dit ook echt meevoelt. Wie is die geheimzinnige man die haar in de gaten houdt en wat heeft Ruby in haar vorige zaak meegemaakt? Beetje bij beetje puzzel je mee en kom je richting de oplossing. Het plot en de plottwist zijn heftig, schokkend, verrassend, sterk en enorm origineel. Het verhaal wordt op krachtige wijze afgerond en afgesloten.


Zwarte leugens is een enorm sterke, originele en spannende thriller. Linda Jansma heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl. Ze weet een prachtig tempo in de verhaallijn te brengen en langzaam maar zeker de spanning enorm goed te verhogen. Als lezer puzzel je dan ook echt mee naar de oplossing. Het plot en de plottwist zijn schokkend, verrassend en enorm sterk. Het verhaal wordt op sterke en mooie wijze afgesloten. Ik ben enorm verrast door de schrijfstijl van Linda Jansma en wil zeker meer van haar gaan lezen. Deze thriller is zeker een fantastische aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

15 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page