top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Blauwblomme - Binie Bos

Door Uitgeverij Elikser werd ik verrast met deze historische roman. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789463656306 | 07 april 2024 | 292 pagina's Uitgeverij Elikser | Prijs €22,50


Voor het lezen:

Ik werd door Uitgeverij Elikser opnieuw verrast met een boek. Ditmaal de historische roman van Binie Bos. Dit is voor mij nog een onbekende schrijfster, maar aangezien haar verhaal gebaseerd is op haar eigen familie en het verhaal van haar grootmoeder heeft geschreven, maakt me dit wel nieuwsgierig. De cover spreekt me persoonlijk niet aan en vind ik niet erg uitnodigend, maar ik gok dat dit een foto is van de grootmoeder van Binie Bos, waar het verhaal over gaat.

 

Het verhaal:

Tebien Brian, werd op een grijze novemberdag in 1899 in het Hoge Noorden geboren in een dorp niet ver van de zee. Kleindochter Binie was geboeid door het leven van haar grootmoeder, waar ze maar zo weinig over wist. Ook haar eigen moeder, die dik in de negentig werd, sprak zelden over haar. Binie Bos dook de archieven in en liet zich verrassen door wat er op haar pad kwam. Ze hoopte antwoord te vinden op de vraag die haar het meest bezig hield: wie was haar grootvader, de mysterieuze man uit het Zuiden? Waarom was hij toentertijd in het Groningse Leens? 

 

Mijn ervaring:

Het is een bijzondere historische roman die gebaseerd is op historische feiten en waarmee Binie Bos het leven van haar oma en haar grote liefde op papier weet te zetten. Het is direct voelbaar dat Binie Bos uitvoerig onderzoek gedaan heeft naar haar familie, maar ook naar het tijdsbeeld waarin haar grootmoeder Tebien opgroeide.


Binie Bos heeft een levendige en meeslepende schrijfstijl en weet de situatie, leefomgeving en gebeurtenissen beeldend te beschrijven, waardoor je mee kan gaan in het verhaal.

Het verhaal is geschreven door de ogen van Tebien, haar grootmoeder. Ze weet haar grootmoeder, maar ook haar vader, broers en zussen, beste vriendin en later ook haar grote liefde, realistisch en met veel gevoel en emotie neer te zetten.


Het is een vrij onstuimige tijd waarin Tebien opgroeit, waarbij er grote armoede heerst en voor een vrouw nog weinig kansen zijn. Toch is Tebien een zelfstandige, krachtige en optimistische vrouw. Al jong komt namelijk de moeder van Tebien te overlijden, waardoor Tebien de zorg van het huishouden en van haar broers, zussen en vader voor haar kiezen krijgt. Toch laat ze zich niet uit het veld slaan en weet ze naast haar taken, ook naar school te gaan en bij andere klusjes in de huishouding te doen. De wendingen en gebeurtenissen in het verhaal wisten me meermaals te verrassen en tot het einde wist Binie Bos je in spanning te houden, waarbij je aan het einde verlost wordt en je vragen worden beantwoord.


Blauwblomme is een meeslepende en verrassende historische roman over Tebien, de grootmoeder van Binie Bos. Binie Bos heeft een beeldende, vlotte en levendige schrijfstijl en weet de personages realistisch en goed neer te zetten, daarbij weet ze ook de tijd en leefomstandigheden prachtig in beeld te brengen.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5


14 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page