top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Bloedjuweel – Lotte van den Noort

Inmiddels ben ik fan van de schrijfstijl van Lotte van den Noort. Toen ik zag dat ze een nieuw boek als limited edition uit zou brengen heb ik geen moment getwijfeld en direct haar boek besteld.

Nederlands | Hardcover | 9789464060072 | mei 2022 | 342 pagina's | Paper Thoughts


Voor het lezen:

Inmiddels ben ik fan van de schrijfstijl van Lotte van den Noort. Toen ik zag dat ze een nieuw boek als limited edition uit zou brengen heb ik geen moment getwijfeld en direct haar boek besteld. De cover is echt prachtig en nodigt je als lezer zonder twijfel uit om de historische young adult over Korea te gaan lezen. Ik heb nog weinig boeken over deze cultuur gelezen, waardoor ik erg nieuwsgierig ben. De veelbelovende titel 'Bloedjuweel' beloofd een spannende, romantische en heftige young adult.

 

Het verhaal:

Het verhaal speelt zich af in de Joseon dynastie, het vroegere Korea. Haejoo werkt op de rijstvelden en leeft een hard bestaan, daarnaast staat ze ook nog eens in de schaduw van haar mooiere en oudere zus. Daesung, leeft in het paleis, hij is de bastaardprins en moet aanzien hoe zijn oudere broer Kyong de macht grijpt en de controle verliest wanneer de Koning dreigt te sterven. Kroonprins Kyong lijdt ook nog aan een, op dat moment, onbekende huidziekte. Haejoo wordt door Kyong gevraagd om als koninklijke heler in het paleis te komen werken. Ze wil dit niet, maar onder druk dat haar familie hiervoor rijkelijk beloond wordt, laat Haejoo geen keuze om die baan aan te nemen. Haejoo en Daesung hebben direct een hele bijzondere band, maar alle gebeurtenissen drijven hun uit elkaar. Haejoo blijft uiteindelijk alleen achter in het paleis, denkend dat haar liefde is gestorven. In de vier jaar die hierop volgt bouwen Haejoo en Kyong een vriendschap op. Kyong begint inmiddels meer voor Haejoo te voelen, maar haar hart blijft bij Daesung. Dan duikt er in de stad een man op die verdacht veel op de gestorven bastaardprins lijkt. Haejoo is vastberaden en gaat op onderzoek. Is de liefde van Haejoo sterk genoeg om alles wat haar lief is?

 

Mijn ervaring:

Het verhaal begint met een stuk over Haejoo en haar leven en dan over Deasung en zijn leven. Hierdoor krijg je als lezer gelijk een goed beeld hoe verschillend het leven van deze twee personen zijn terwijl ze toch op vrij dichte afstand van elkaar wonen. De sfeer die Lotte alleen al door dit eerste stuk weet neer te zetten is dat je je gelijk helemaal in het verhaal waant en alles levendig voor je ziet. De schrijfstijl van Lotte van den Noort in perfect voor een young adult, haar schrijfstijl is vlot en krachtig en er zit een heerlijk tempo in het verhaal.


De verhaallijn is heel goed opgezet, het verhaal heeft vanaf het begin zo'n verloop dat het geen moment verveelt. Zeker door het heftige begin waarin enorm veel gebeurd kan je het boek eigenlijk niet meer weg leggen. Ook het verloop van het verhaal staat vol onverwachte wendingen.


Het boek wordt vertelt in chronologische volgorde met een wisselend perspectief tussen Haejoo en Deasung. Hierdoor krijg je als lezer met beide personages een diepe band en weet je ook goed wat er in hen beide omgaat. Ik vind het bewonderenswaardig dat Lotte beide personages enorm goed heeft weten uit te diepen. Zeker wanneer het boek op een gegeven moment een switch maakt naar 4 jaar later, daarin laat Lotte beide personages duidelijk groeien en transformeren.


Naar het plot toe weet Lotte de spanning echt enorm goed op te bouwen. De gebeurtenissen die dan gebeuren waren niet die ik had verwacht en wisten me te verrassen. Als epiloog maakt het boek nog eenmaal een tijdsprong naar 45 jaar later, waardoor dat je uiteindelijk het mooie, heftige en bijzondere verhaal met een zucht dicht slaat.


Wauw! Lotte heeft me met dit prachtige, heftige en originele verhaal weten te verrassen en weten te raken. Voor wie interesse heeft in een bijzondere young adult, dan is dit nieuwe boek van Lotte van den Noort een echte must-read!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️
40 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page